Analyse
Waar intekenen op Ethna-AKTIV E? 4 jaar geleden - woensdag 4 september 2013

Het fonds Ethna-Aktiv E belegt zowel in aandelen en obligaties en werd tot voor kort exclusief verdeeld door Deutsche Bank. Aan die exclusiviteit kwam in juli een einde, en dus kunt u nu ook bij andere banken intekenen op dit erg populaire fonds...

Waar intekenen?

Uiteraard blijft het mogelijk om via Deutsche Bank deelbewijzen aan te kopen. U betaalt dan 1% instapkosten en 8 euro bewaarloon per post in uw effectendossier, met een globaal maximum evenwel van 80 euro per effectenrekening op jaarbasis.

 

U kunt voortaan het fonds ook kopen via Keytrade Bank (forfaitaire kost van 9,95 euro), via BinckBank (1% instapkosten), en via Fortuneo (uitsluitend telefonisch, hoge instapkosten van 2,5%). Bij geen van deze drie banken betaalt u bewaarloon.

 

Interessant of niet?

Veel beleggers zien Ethna als "het nieuwe Carmignac". Het fonds kan inderdaad prat gaan op fraaie prestaties. Over de voorbije vijf jaar liet het een gemiddeld rendement optekenen van 6,8%, zowat het dubbele dan de meeste andere fondsen in zijn categorie, de defensieve gemengde fondsen. De beheerders besteden veel aandacht aan de bescherming van het belegde kapitaal, al wordt dat niet gewaarborgd.

 

In tegenstelling tot bij veel andere fondsen ligt het aandelengewicht en het obligatiegewicht binnen de portefeuille niet op voorhand vast (er is wel een maximum van 49% aandelen) en het kan dus variëren in functie van de situatie op de financiële markten. Vandaag belegt het fonds voor 23% in aandelen, voor 52% in obligaties, en 25% in liquiditeiten.

 

Als u een defensief profiel hebt en een beleggingshorizon van minstens vijf jaar, dan mag u intekenen.
Nuttig om te weten: u zult elk jaar in uw belastingaangifte het bedrag aan dividenden en intresten moeten vermelden dat u rechtstreeks via het fonds hebt opgestreken. Op www.ethna-calculator.com/nl vindt u een handige rekenmodule om u daarbij te helpen.

 

Ethna-AKTIV E

 

 

Deel dit artikel