Analyse
Fondsen van de sector van consumptiegoederen 5 jaar geleden - donderdag 23 mei 2013

De sector van de niet-cyclische consumptiegoederen, die vooral bestaat uit bedrijven actief in voeding en drank, is al járen goed bezig, zowel op als naast de beurs.

Volgende beleggingsfondsen zijn koopwaardig :
KBC Equity Food & Personal Products
SSgA Consumer Staples Index
ING Daily Consumer Goods

 

Troeven

De sector van voeding, drank en tabak heeft altijd een benijdenswaardige financiële robuustheid gekend. Ze wordt als een defensieve sector aanzien dankzij de transparante inkomsten en de vele cash, zowel in goede als in mindere tijden. Het verklaart hoe Inbev de monsterovername van Anheuser-Busch, in 2008 vooral met schulden gefinancierd, relatief snel heeft kunnen verteren. De aanzienlijke cashflow wordt aangewend om de financiële structuur te versterken, het dividend voor de aandeelhouders (zowat 2,6 %) op te trekken of eigen aandelen in te kopen.

 

Ook durft de sector te investeren. Tijdens de crisis bleef hij geld spenderen aan het uitbouwen van de eigen merknaam en de expansie in de groeilanden. Die laatste regio is nu al goed voor zowat de helft van de bedrijfsresultaten. Daarbij wordt het merkenaanbod telkens aangepast aan de behoefte van de klanten. Zo ligt de focus in het westen op kwaliteit met premiumproducten zoals Activia bij Danone, Leffe bij AB InBev en Chivas bij Pernod Ricard. In de groeilanden wordt marktaandeel gewonnen via volumekortingen.

 

Koppel dat aan kostenbesparingen (op verpakking, bewaring…), het continue verbeteren van de productieprocessen en het bewandelen van het overnamepad (Grupo Modelo bij Ab InBev, Asia Pacific Breweries bij Heineken) en we komen uit op een niet onaardige potentiële groei van zowat 5 % à 6 %.

 

Welk fonds kiezen?

Vallen alvast uit de boot: alle fondsen die mikken op cyclische consumptiegoederen. Dat zijn vooral auto’s, bruingoed en media. We vinden het gros van de autoconstructeurs bijvoorbeeld op dit moment te duur om in te beleggen. Een fonds kopen dat daar tot een derde van de portefeuille in steekt, is dan ook niet de moeite. ING (L) Invest Consumer Goods en Robeco Global Consumer Trends Equities D EUR mijden we dan ook op grond van hun portefeuille.

 

We dichten het meeste potentieel toe aan de zogenaamde niet-cyclische consumptiegoederen. Zij mikken vooral op de grote bedrijven uit de voedsel- en drankensector aangevuld met persoonlijke verzorging. De fondsen dragen vaak de naam ‘food & beverages’ of ‘staples’. Mik daarbij op de fondsen die wereldwijd beleggen. Zo haalt u ook interessante aandelen als Coca-Cola, Kraft Foods en Mondelez in huis.

 

Opgelet

ING Daily Consumer Goods is niet geregistreerd voor verkoop in België. Maar u kunt het kopen op Euronext Amsterdam. Het nadeel is dat het niet actief wordt aangeboden in de kantoren van ING. Toen lezers het fonds wilden kopen, kwam hun financiële tussenpersoon dan ook aandraven met een alternatief: ING (L) Invest Consumer Goods. Op zich is dit een goed beheerd fonds, maar toch zijn we er geen koper van, omdat de portefeuille voor zowat 80 % bestaat uit cyclische consumentenaandelen (auto’s, media..).


Deel dit artikel