Analyse
Europees paspoort fondsen 5 jaar geleden - donderdag 4 april 2013

Waarom hebben de meeste beleggingsfondsen die in ons land verdeeld worden een Europees paspoort?

Op fondsen met een Europees paspoort die voor meer dan 25 % in obligaties beleggen moet een roerende voorheffing van 25 % worden betaald op de meerwaarde. Bij fondsen zonder dit paspoort is dit niet het geval. Met onze fondsenselector vindt u de identiteitskaart van alle beleggingsfondsen terug. 

 

Deuropener

Als een fonds voldoet aan de Europese wetgeving inzake beleggingsfondsen, dan kan dat fonds het Europese paspoort aanvragen. Met zo’n paspoort op zak kan het vervolgens over het hele Europese grondgebied aan de belegger worden gebracht, zonder veel poespas. Het is voldoende dat de financiële waakhond van het land in kwestie zijn fiat heeft gegeven om het fonds vrij eenvoudig te laten registreren in andere landen binnen Europa.

 

De aanvraag van een Europees paspoort is geen dure aangelegenheid en zorgt er dus niet voor dat het fonds duurder wordt. Het fonds moet wel vrij strenge regels respecteren om het paspoort te verkrijgen. Maar vandaag volgen ook de fondsen die geen Europees paspoort aanvragen, omdat ze bijvoorbeeld enkel op hun thuismarkt zullen worden aangeboden, min of meer die regels. Dus ook op dat vlak is er niet echt een verschil.

 

Luxemburg: mekka

De meeste fondsbeheerders kiezen Luxemburg uit om hun fondsen te laten registeren. Het Groothertogdom is nu eenmaal het mekka van de Europese fondsenindustrie. Daarenboven is het in Luxemburg eenvoudig, snel en relatief goedkoop om fondsen te laten goedkeuren. Maar ook andere landen spelen een rol van betekenis zoals Frankrijk en Ierland.

 

Deel dit artikel