Analyse
Care Invest van Generali 5 jaar geleden - woensdag 19 december 2012

Generali lanceert met Care Invest een nieuw verzekeringsproduct dat belegt in rusthuizen. Het is ook beschikbaar als fiscaal voordelige pensioenspaarbelegging.

We vinden het product niet interessant wegens de hoge kosten en de gebrekkige liquiditeit.

 

Papieren rusthuizen

Care Invest van Generali is een levensverzekering van het type tak 23. Dat betekent dat het rendement gekoppeld is aan een beleggingsfonds (in dit geval een fonds dat investeert in vijf Belgische rusthuizen). Care Invest richt zich op de belegger die wenst te investeren in dat vastgoed, zonder zich zorgen te maken over beheer. Als belegger krijgt u de evolutie van de vastgoedwaarde van de portefeuille en – vooral – de geïndexeerde huurgelden. Die intresten worden automatisch herbelegd en zijn niet onderworpen aan de roerende voorheffing. Generali participeert uitsluitend in het vastgoed van het rusthuis (grond plus gebouw) en laat het beheer over aan een derde partij. Die betaalt daarvoor huurinkomsten op lange termijn.

Twee formules

U kunt in het product beleggen met of zonder een fiscaal voordeel. Niet-fiscaal is de klassieke manier (levensverzekering). Met fiscaal voordeel, komt het product in aanmerking als pensioenspaarverzekering (tot 910 euro dit jaar) en als gewone levensverzekering in het kader van het langetermijnsparen (tot 2 200 euro), maar we raden het niet aan. Bent u jonger dan vijftig jaar en aanvaardt u risico, dan raden we u een pensioenspaarfonds aan wegens het hoge potentiële rendement. Bent u de vijftig al gepasseerd of aanvaardt u geen risico, dan komt een veilige pensioenspaarverzekering in aanmerking, zoals onze kooptip Self Life Dynamico (met kapitaalbescherming).
Meer over pensioensparen.

 

Nadelen

Care Invest is volgens de verzekeraar een relatief veilige, stabiele belegging die u beschermt tegen inflatie (door de geïndexeerde inkomsten). Er wordt het eerste jaar gemikt op een (niet gegarandeerde) verhoging van de inventariswaarde van 3 % à 4 % voor de niet-fiscale formule. Daarmee wordt rekening gehouden met de huurgelden en de evolutie van de vastgoedporte-feuille. Ter vergelijking, dat rendement mag u verwachten als nettodividend van de residentiële bevaks zoals Aedifica, Home Invest Belgium en Serviceflats Invest (daarbovenop komt nog de evolutie van de beurskoersen). In tegenstelling tot die bevaks heeft Care Invest heel wat meer nadelen. De koers wordt niet dagelijks berekend, maar driemaandelijks. Daarnaast zit uw geld bij de niet-fiscale contracten voor te lange tijd vast, namelijk minimaal 15 jaar. U kunt ook kiezen voor een contract van onbepaalde duur. Uitstappen kan, maar dan betaalt u in de meeste gevallen een afkoopvergoeding van 5 %. U ontsnapt aan dat wurgtarief enkel indien u uw geld opvraagt in de laatste vijf jaar van het contract van bepaalde duur. Dan betaalt u degressieve kosten naarmate de restlooptijd in uw contract vermindert. Daarnaast betaalt u tot 7 % (!) instapkosten op uw jaarlijkse stortingen. Die kosten betaalt u bovenop de premietaks, enkel geldig op de niet-fiscale formule, van 1,1 % (2 % vanaf 2013). Bovendien legt de verzekering van Generali de eieren in een beperkt aantal gebouwen.

 

Deel dit artikel