Analyse
Gestructureerde producten niet verkopen voor vervaldag 5 jaar geleden - woensdag 25 juli 2012

Banken stellen voor om bepaalde gestructureerde producten te verkopen omdat de emittent of borgsteller een ratingverlaging heeft ondergaan. Deze producten passen immers niet meer bij het profiel van de belegger.

Hoewel het risico is toegenomen is het in de meeste gevallen niet interessant om deze producten te verkopen.

 

Lagere rating

De ratingbureaus hebben door de schuldencrisis in de eurozone en de problemen waarmee de banksector kampt de rating van heel wat banken verlaagd. Hierdoor zijn deze banken iets minder kredietwaardig en dit geldt dan ook voor de gestructureerde producten die ze over de jaren hebben uitgegeven of waarvoor ze garant staan. Deze producten komen in een andere ‘categorie’ terecht, van een goede kredietwaardigheid naar een middelmatige of zelfs speculatieve. Aangezien dit hogere risico niet bij het profiel van bepaalde beleggers past, wil de bank die deze producten aanhoudt het zekere voor het onzekere nemen en stelt ze aan de klant voor om deze te verkopen en eventueel een ander, veiliger product aan te schaffen.

 

Voorbeelden

Voor verschillende producten kregen houders de voorbije weken een verkoopadvies van hun bank. Zo werd aangeraden ondermeer de Achtergestelde Inflation Linked Notes uitgegeven door Deutsche Bank London met brutocoupon 6 % (ISIN-code: XS0381972404) en de achtergestelde notes met Citigroup Funding als emittent ook met een brutocoupon van 6 % (XS0381972404) te verkopen.
Hoewel de kredietwaardigheid van de instellingen achter het product is teruggevallen, is dit nog geen reden om deze producten te verkopen. Beide producten vervallen binnenkort, respectievelijk in maart 2014 en oktober 2013. U krijgt deze producten dan ook tegen 100 % terugbetaald. De kans dat de instelling uw inleg en de laatste hoge coupon niet zal kunnen betalen, is immers zeer klein.

 

Afwachten

Dergelijke gestructureerde producten verkopen net voor vervaldag is geen goed idee, ook al is het risico iets toegenomen. U mag niet uit het oog verliezen dat deze producten nauwelijks worden verhandeld en het verschil tussen bied- en laatkoers vrij hoog is (waardoor u enkele procenten misloopt) en dan ook nog eens met verkoopkosten zal opgezadeld zitten. Indien u wacht tot de vervaldag dan hebt u deze kosten niet. Daarnaast liggen de interessante alternatieven gezien de lage rentestand niet voor het grijpen. Indien u dus kunt leven met een iets hoger risico dan wacht u beter af.

 

Deel dit artikel