Analyse
Vastgoedfondsen 6 jaar geleden - woensdag 15 februari 2012

Tal van vastgoedfondsen en vastgoedbevaks ontsnappen niet aan de begrotingsdrift van onze regering. Zij zien de belasting op hun dividend, een van hun grootste troeven, klimmen van 15 % naar 21 %.

Defensieve belegging

Beleggen in vastgoed blijft een troef voor defensieve beleggingsportefeuilles. Het is een vrij stabiele belegging die als vanouds een zekere bescherming biedt tegen inflatie en waarbij u kunt rekenen op een relatief hoog dividendrendement.
Onze voorkeur gaat uit naar gespreide vastgoedportefeuilles. Zo zijn er de fondsen in de vastgoedsector enerzijds en de gvv's

 

Fondsen in vastgoed

De vastgoedfondsen beleggen vooral in vastgoedaandelen. Daardoor vallen ze niet onder de meerwaardebelasting bij verkoop.
Voor de fondsen die hun dividenden oppotten, verhoogt de beurstaks bij verkoop van 0,5 % (met maximum van 500 euro) naar 0,65 % (650 euro).

 

Voor de fondsen die dividenden uitkeren, klimt de roerende voorheffing van 15 % naar 21 %. Daar kan 4 % extra bijkomen indien u meer dan 20.020 euro per jaar aan intresten en dividenden ontvangt.

 

Gelet op het hoge dividendrendement (meer dan 5 %) en dito uitkeringsgraad van de sectorfondsen is de kans groot dat u meer voorheffing zult betalen op uw dividenden dan dat u ooit beurstaks zult betalen op de verkoop van uw kapitaliserende fondsen. Kies dan ook voor Athena Immo Rente KAP i.p.v. Athena Immo Rente DIS. Hebt u die laatste versie, weet dan dat u gratis de switch kan maken.

 

Deel dit artikel