Analyse
Placeuro Gold Mines kopen: mogelijk of niet? 7 jaar geleden - vrijdag 15 april 2011

Enkele lezers probeerden om het in mijnen beleggende aandelenfonds Placeuro Gold Mines te kopen bij hun bankkantoor maar kregen als antwoord dat het fonds daardoor niet kan worden gekocht.

De bank beweerde dat er op de beurs te weinig handel in het fonds is en dat het fonds daardoor niet kan worden gekocht. Er werd een alternatieve belegging voorgeschoteld.

 

Dat is natuurlijk larie. Het fonds kan zelfs op twee manieren verhandeld worden. Welke methode zal worden gebruikt, zal afhangen van de instelling waarbij u koopt.

 

Enerzijds kunt u het fonds verhandelen via de zogenaamde secundaire markt. Dat is via de beursnotering op Euronext Brussel. Het fonds draagt er de ticker PLA en is op elk moment koopbaar. Enkel indien u een limietkoers instelt die niet gehaald wordt, zult u het fonds niet dra kunnen kopen.
De kosten die u daarbij zult betalen zijn dezelfde als diegene die worden aangerekend voor een aandelentransactie op Euronext Brussel. Dat makelaarsloon verschilt van instelling tot instelling. BNP Paribas Fortis en Keytrade Bank bijvoorbeeld gebruiken die methode.

 

Anderzijds kan het fonds ook aangekocht worden via de zogenaamde primaire markt. Daarbij wordt het fonds verhandeld als een ‘fonds van derden’ bij een instelling die zoiets toelaat (zie artikel "Uw supermarkt om de hoek"). Daarbij volstaat het om de unieke ISIN-code te vermelden: LU0061385943. Bij ING kunt u het fonds niet kopen, maar bij de meeste instellingen kan dat wel. Dat is het geval bij Dexia (3 % instap + 20 euro vaste kosten), Deutsche Bank (2 % instapkosten), Fortuneo (2,5 % maximaal) en KBC (3 %) bijvoorbeeld.

 

De kosten zijn – in theorie – onderhandelbaar. Is het verschil te groot met het makelaarsloon en laat de instelling aandelentransacties toe, dan kunt u nog altijd vragen om het fonds alsnog via de secundaire markt te kopen.

 

Deel dit artikel