Analyse
KBC herschikt fondsengamma 7 jaar geleden - donderdag 17 maart 2011

KBC pakte vorige maand uit met een fondsenfusie die eind maart haar einde ziet. 51 fondsen verdwijnen, fuseren met een ander of veranderen van beleggingsbeleid.In de meeste gevallen krijgt de belegger iets gelijkwaardigs in de plaats.

De betrokken fondsen :

Fivest

KBC Equity Fund

KBC Index Fund

KBC Master Fund

KBC Multi Track

EMIF (liquidatie)

 

Algemene vegadering

De betrokken fondsen zijn alle beleggingsvennootschappen. Besluit zo’n vennootschap om een drastische wijziging uit te voeren, dan zal de raad van bestuur alle aandeelhouders uitnodigen om daarover te komen stemmen op een buitengewone algemene vergadering.
Bij die berichtgeving zal de aandeelhouder ook de reden te horen krijgen waarom zo’n algemene vergadering wordt samengeroepen. Bij fondsen wordt praktisch altijd hetzelfde liedje afgehaspeld in de trend van ‘de vermogens onder beheer zijn te klein om nog een efficiënt beheer toe te laten’.
Als aandeelhouder mag u vervolgens gaan stemmen vóór of tegen de geplande wijzigingen. Zijn er onvoldoende stemmen aanwezig (minder dan 50 %), wat quasi altijd zo is, dan wordt er een tweede algemene vergadering gepland waar u opnieuw kunt gaan stemmen. Voor EMIF is dat bijvoorbeeld op 30 maart.
Als aandeelhouders wordt uw stem dus gehoord … maar ze zal te licht wegen om een verschil te maken. Daarvoor is immers een meerderheid van de stemmen voor nodig. De aangekondigde veranderingen zullen dan ook plaatsvinden.

 

EMIF

Europartners Multi Investment Fund (EMIF) is een belangrijk fonds, met compartimenten in beleggingscategorieën op schap staan die nog maar zelden te vinden zijn op de Belgische fondsenmarkt. Zoals Griekse, Portugese en Zwitserse aandelen.
Het lot dat EMIF te beurt valt (liquidatie) is uitzonderlijk bij een grootbank. Door de beleggers de netto-opbrengst uit de vereffening van het fonds uit te keren, biedt de instelling de aandeelhouder de mogelijkheid om het geld op een andere manier of elders te besteden.
Bij de klassieke manier, een fusie, is de kans immers groter dat de belegger niets doet en gewoon in het nieuwe huisfonds blijft zitten. Zo blijft het geld binnen de instelling.
Niet zo bij EMIF dus, maar het zou KBC niet zijn om de aandeelhouder geen arbitragevoorstellen voor te schotelen. Concreet biedt KBC de belegger de gratis instapmogelijkheid gedurende één maand aan in een alternatief (zie tabel). Die deadline geldt vanaf het moment dat het geld van de liquidatie op de rekening staat van de aandeelhouder. Dat zal in de loop van april zijn.
In 16 van de 22 gevallen raden we de EMIF-beleggers af om in te gaan op de aangeboden ruil. Zij kunnen hun stukken nog tot en met 29 maart verkopen. Om daarna vrij te zijn het geld te besteden naar willekeur. Wenst u opnieuw te beleggen in een fonds, dan kan dat bij KBC zelf, in een huisfonds of in een vreemd fonds (hogere kosten!). Of u kunt uw geld doorsluizen naar een goedkopere instelling die tal van fondsen verdeelt.

 

BENT U MET DE VOORGESTELDE RUIL VOOR EMIF BETER AF?
Oud verdwijnend compartiment EMIF
Voorgestelde ruil
Alternatief beter?
(1)
Austria, France, Greece, Ireland, Italy, Portugal, Spain
KBC Equity Eurozone
n.v.t.
Belgium
KBC Multi Track Belgium
ja
Brazil
Horizon Access Brazil
ja
China & Hong Kong
KBC Equity New Asia
n.v.t.
Europe Growth
KBC Equity Growth by Inn.
neen
Europe Small Caps, Switzerland, UK
KBC Equity Europe
n.v.t.
Europe Value
KBC Buyback Europe
ja
Germany
KBC Multi Track Germany
ja
Mexico
KBC Equity Latin America
n.v.t.
Netherlands
KBC Multi Track Netherlands
ja
Scandinavia
KBC Index Europe
n.v.t.
South Africa; World Emerging Equities
KBC Equity New Markets
n.v.t., ja
Turkey
KBC Equity Turkey
neen
(1) n.v.t = niet van toepassing : het alternatief zadelt u op met een compleet ander fonds en de vergelijking is onmogelijk

Deel dit artikel