Analyse
ING Global Opportunities kopen loopt niet van een leien dakje? 7 jaar geleden - donderdag 17 februari 2011

Beleggers die het wereldwijde aandelenfonds ING Global Opportunities willen kopen in hun ING-kantoor krijgen te horen dat het fonds niet kan gekocht worden.

Volgens ING is de reden is eenvoudig. Het Hollandse fonds (met NL-ISINcode) is niet geregistreerd bij de CBFA en mag dus niet gecommercialiseerd worden in België. Die correcte informatie wordt ook meegedeeld in de kantoren. Tot zover geen probleem. Wat ons echter stoort, is dat de kantoorspecialisten onze lezers snel de kostenzwangere kloon ING (L) Global Opportunities aanbieden. Dat fonds beschikt over de nodige CBFA-papieren en mag dus wel verkocht worden in ons land.
Daarbij wordt echter snel vergeten dat het Hollandse fonds genoteerd staat op Euronext Amsterdam en door omzeggens elke financiële tussenpersoon gekocht kan worden. Daarvoor is geen CBFA-akkoord nodig. Bij ING is het dus wel degelijk mogelijk om het fonds te kopen. Als toemaatje vraagt de instelling GEEN bewaarloon op dat fonds.
Het Nederlandse fonds heeft dus geen goedkeuring van onze Belgische waakhond. Wat zijn daarvan de concrete gevolgen? Naast het feit dat het niet publiekelijk aangeboden mag worden, bestaan er ook geen door de CBFA officieel goedgekeurde documenten en kan een financiële instelling de klant nadien moeilijk verder helpen met informatie, in theorie. Dat hoeft in dit geval echter geen euvel te zijn want de informatie op www.ingglobalopportunities.nl, een site van ING Investment Management, bevat alle documenten die goedgekeurd zijn door de AFM, de Nederlandse marktautoriteit.

 

Deel dit artikel