Analyse
Beleggen in Deense kroon 7 jaar geleden - vrijdag 11 februari 2011

Beleggers op zoek naar een weinig risicovolle obligatiebelegging kunnen terecht bij de fondsen in obligaties in Deense kroon. De Deense economie zit in gunstiger economisch vaarwater als de eurozone; de obligaties bieden een correcte vergoeding en het wisselkoersrisico is minimaal. Defensieve beleggers mogen kopen.

De bewegingen van de Deense kroon in euro zijn slaapverwekkend. Over de laatste twaalf maanden ging de Deense kroon … 0,1 % lager tegenover de euro. Over de laatste vijf jaar boekte de Scandinavische munt een status-quo. Het zegt iets over de manier waarop het de Deense centrale bank menens is om haar munt stabiel te houden tegenover de euro (zie kadertje). Danmarks Nationalbank stemt haar volledige beleid dan ook af op dat van de Europese Centrale Bank. En ze zijn niet van plan daar komaf mee te maken.
En toch, de Deense centrale bankiers in maatpak moeten het hem geknepen hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis in de eurozone. Want hoe stemt u het beleid van de eigen, relatief gezonde, economie volledig af op dat van een grotere broer die in de financiële penarie zit? Op zo’n moment wordt de Deense obligatiemarkt immers overspoeld met geld van beleggers op zoek naar een veilige haven. Die grote vraag naar kronen zorgt voor opwaartse druk op de munt, wat niet strookt met het gevoerde beleid van wisselkoersstabilisatie.
De financiële markten hun gangetje laten gaan en de kroon zien stijgen tegenover de euro is geen optie de Deense centrale bank. Om de kroon minder sexy te maken, zat er dan ook niets anders op dan de rentevergoeding op Deens vastrentende beleggingen te verminderen door de leidende rentevoeten te verlagen (van 1,4 % naar 0,75 %). Dat gebeurde op een moment dat de Europese Centrale Bank het been stijf hield (rente bleef op 1 %). Denemarken werd dus genoodzaakt om af te wijken van zijn traditionele monetaire beleid.

 

Hoe komt het dat de Deense kroon zo weinig beweegt tegenover de euro?

In een referendum in 2000 hebben de Denen beslist om niet toe te treden tot de eurozone maar de kroon bleef wel gekoppeld aan de euro via een wisselkoersmechanisme (WKM II). In de praktijk mag de kroon 2,5 % schommelen rond de centrale wisselkoers van 1 euro = 7,45 Deense kroon. De kroon kan dus wel degelijk bewegen, maar in beperkte mate.

 

Beresterke prestatie

De grote vraag naar Deens schuldpapier zorgde ervoor dat de obligatierentes sinds het uitbreken van de crisis in september 2008 sterk daalden en de prijzen voor schuldpapier in de lift zaten. Zo brachten Deens staatsobligaties met een gemiddelde looptijd (vijf tot zeven jaar) 18 % op sinds de crisis. De afgelopen twaalf maanden was dat 4,6 %. Ter vergelijking, soortgelijke obligaties in euro klommen respectievelijk 16 % en 1,8 %. Goed om te weten, is dat de Deense kroon gedurende heel de crisis in het gelid bleef lopen en vrijwel niet bewoog tegenover de euro.
Ook de toekomst oogt mooi. Door de goede economische staat van het land (lage schuldgraad, sterke financiën, stabiele politiek, hoge beroepsinkomsten, productieve en goed opgeleide bevolking) behalen de Deense obligaties de hoogste kredietrating bij de diverse ratingbureaus. Dat zal zo blijven. Die sterkte blijft beleggers op zoek naar een veilige haven lokken waardoor de kans klein is dat de obligatierentes snel de hoogte in zullen gaan. De geboden rentevergoeding op de obligaties ligt een fractie hoger dan wat er geboden wordt in euro. Met obligaties in Deense kroon krijgt de defensieve belegger dan ook waar voor zijn geld.

 

ING en KBC trekken de kar

Als u op zoek bent naar obligatiefondsen in een bepaalde munt, dan is de kans groot dat u uw gading enkel vindt bij ING en bij KBC. Ook voor obligaties in Deense kroon is dat het geval want ING (L) Renta Fund II DKK en KBC Renta Decarenta zijn de enige fondsen in dat marktsegment.
Beide noteren in Deense kroon en beleggen bijna uitsluitend in Deens staatspapier, een moeilijk toegankelijke markt voor de particuliere belegger. Dat is een strategie waar niet aan getornd wordt.
De fondsen vinden we gelijkwaardig en komen dan ook allebei in aanmerking voor een aankoop. Kies voor het fonds dat voor u het gemakkelijkst aan te schaffen is. Laat u daarbij niet afschrikken door de hoge inventariswaarde van het KBC-fonds (zowat 25.000 DKK of 3.300 euro). Het fonds kunt u in fracties kopen, zonder bijkomende kosten, via het KBC-Beleggingsplan en dat vanaf 25 euro.

 

Deel dit artikel