Analyse
Trackers zetten voet aan wal in Brussel 7 jaar geleden - donderdag 16 september 2010

Belgische beleggers waren tot nu toe verplicht naar andere Euronext-beurzen (Parijs, Amsterdam) uit te wijken om trackers aan te schaffen. Lyxor brengt daar door de introductie van 22 bestaande trackers verandering in.

 

Aanbod krijgt injectie

Voor een ruim aanbod aan trackers konden Belgische beleggers tot nu toe terecht op het segment NextTrack van Euronext Parijs en Amsterdam. Vijftien emittenten zijn er actief en beheren er samen een kleine 500 trackers. Drievierden daarvan zijn terug te vinden op Euronext Parijs en één vierde op de beurs van Amsterdam. Op de beurs van Brussel noteerde tot voor de introductie van de nieuwelingen slechts één tracker, de Lyxor ETF Bel 20.

 

Lyxor ETF waardeert nu ook het NextTrack van de Brusselse beurs op door er 22 bestaande trackers te laten noteren. De keuze van het gamma is niet lukraak gebeurd maar is gebaseerd op de trackers die het meeste door Belgische onlinebrokers werden verhandeld. Lyxor ETF heeft met andere woorden zich laten leiden door de Belgische belegger.

 

Het volledige gamma kunt u op de website van Euronext (www.euronext.com) terugvinden bij de rubriek ‘ETF/Trackers’ onder de hoofding ‘Effecten’. Het is een bond allegaartje geworden met trackers die onder andere de nationale beursindexen volgen van Brazilië, China, India en Rusland. Er zijn ook trackers die stijgen wanneer een beursindex daalt (Lyxor ETF XBear CAC 40 en Lyxor ETF Short AEX).

 

Kleine kostenbesparing

Een mogelijk voordeel van de Brusselse notering is dat bij sommige onlinebrokers orders op Euronext Brussel goedkoper zijn dan op andere Euronext-beurzen. Zo kost een order van lager dan 2 500 euro bij Keytrade Bank 7,50 EUR tegenover 14,95 EUR voor een gelijkaardig order op Euronext Parijs of Amsterdam. Bij BinckBank kost eenzelfde order 7,25 EUR tegenover 9,75 EUR op andere beurzen uit de Euronext familie.

 

Dubbele belasting van de dividenden

De nieuwe notering op Euronext Brussel houdt evenwel niet in dat het fiscale regime gunstiger wordt. De trackers wijzigen immers niet van nationaliteit (en van ISIN-code) en zijn nog steeds naar Frans recht. Dit betekent dat trackers met dividenduitkering eerst worden belast in het buitenland (25 % voor trackers van Lyxor ETF) en daarna de Belgische roerende voorheffing van nog eens 25 % speelt. Van de 22 trackers kapitaliseert wel meer dan de helft zijn inkomsten. In dit geval is er geen roerende voorheffing.

 

Beperkte liquiditeit?

Voor een lagere liquiditeit op Brussel hoeft u zich geen zorgen te maken. Sinds kort werkt Euronext met een single orderboek waarbij de orders van effecten die op verschillende Euronext-beurzen noteren, automatisch worden samengebracht. U kunt dus te allen tijde kopen en verkopen tegen een correcte prijs.

 

Advies

Verschillende van de trackers die nu ook een notering op de Brusselse koersborden hebben, volgden we reeds op de voet en één van hen raden we zelfs aan om te kopen, op voorwaarde dat u een hoger dan gemiddeld risico aanvaardt: Lyxor ETF Brazil (ISIN-code FR0010408799 en ticker RIO). Voor deze laatste kunt u dus vanaf nu terecht op de Brusselse beurs.

 

Deel dit artikel