Analyse
Wolven in een schapenvacht 8 jaar geleden - donderdag 11 maart 2010
We houden van Chinese aandelen maar niet alle beleggingen zijn even interessant.

Haar dynamiek zorgt ervoor dat de Chinese economie niet meer weg te denken is uit de internationale scène en uit de portefeuille van de belegger. Maar het ene fonds is het andere niet. Er bestaan er immers die ook op Chinese aandelen mikken maar (veel) speculatiever van aard zijn. Die bekers laten we aan ons voorbijgaan.

Vvorige maand namen we Chinese aandelen op in onze portefeuilles. De Chinese economische groei is fenomenaal en bestendig en volgens ons zal de lokale overheid erin slagen om de uitdagingen die zo’n groei met zich meebrengt het hoofd te bieden. Om te profiteren van dat Chinese groeimirakel kiezen we voor een goed beheerd beleggingsfonds dat vooral mikt op lokale bedrijven die de binnenlandse markt viseren. Fidelity Focus Fund (ISIN LU0173614495, o.a. te koop bij Deutsche Bank en Keytrade Bank) is daarvan een goed voorbeeld.
Het gespecialiseerde fondsenaanbod is echter bijzonder groot én divers en het hoeft dan ook niet te verbazen dat we lezersvragen kregen over enkele speciale gevallen. Welke zijn die vreemde eenden in de bijt, waarom zou u er op het eerste gezicht voor kunnen vallen en waarom doet u dat beter niet?

ZEG EENS AAA
· Chinese aandelen legden de beleggers geen windeieren de laatste jaren. Gemiddeld boekten de gespecialiseerde fondsen een jaarlijkse winst van ruim 14 % over de laatste vijf jaar. Ter vergelijking: wereldwijde aandelenfondsen bleven ter plaatse trappelen.
Een bijzonder sterke prestatie, maar het kan nog véél beter. Wat dacht u immers van een gemiddelde jaarwinst van 42 % over diezelfde periode? Dat was immers mogelijk via een belegging die uitsluitend mikt op de zogenaamde A-aandelen noterend op de vastelandsbeurzen Shanghai en Shenzhen (zie grafiek). Opvallend aan die aandelen is dat ze niet gekocht kunnen worden door buitenlandse beleggers, tenzij een speciaal akkoord werd bedongen met de Chinese overheid. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft zo’n licentie op zak waardoor het op de New Yorkse beurs genoteerde fonds Morgan Stanley China A Fund (ticker: CAF) de belegger toelaat om op de A-markt te mikken. Het fonds kon sinds de start in 2006 dan ook mooie adelbrieven voorleggen: +112 %, ruim boven de prestatie van de Chinese beurs (+70 %).
· Laat u zich niet vangen aan dat historische rendement. De A-markten zijn bijzonder wispelturig en hebben vaak iets weg van een casino. Dat komt omdat de Chinese particuliere belegger er kind aan huis is en die lust wel een gokje, zeker wat de kleinere aandelen betreft. Bij het minste worden die fors hoger of lager gestuwd.
Net omdat de beurs voorbehouden is voor binnenlandse beleggers is het een heikele aangelegenheid om informatie te vinden over bedrijfsresultaten waardoor een analyse moeilijk is.
Daarnaast hebben de grote jongens onder de A-aandelen die noteren op de Chinese vastelandsbeurzen ook een beursnotering in Hongkong. En wat blijkt, een A-aandeel is gemiddeld 20 % duurder dan diezelfde Hongkongse kloon. De conclusie is dan ook simpel: waarom zou u in die dure, vaak ontransparante aandelen beleggen? Afblijven dus.

CHINA A-INDEX (vet) VERSUS CHINESE BEURS (basis 100)

Beleggen in Chinese aandelen was winstgevend, zeker indien op een deelsegment werd gemikt (vet). Prijsbewuste beleggers kijken beter elders.

HEFBOOMEFFECT
· En wat te denken van Intereffekt China Warrants? Dat beursgenoteerde fonds op Euronext Amsterdam (ticker: ICAWA) boekte in 2009 een winst van maar liefst 118,2 %. Geen enkel fonds uit onze tabellen deed beter. Dat lokte de nodige lezersinteresse uiteraard.
De schitterende prestatie is te danken aan het speciale beleggingsbeleid. Het fonds belegt immers niet rechtstreeks in aandelen maar in zogenaamde afgeleide producten met een hefboom op die aandelen. De hefboom die door het fonds wordt nagestreefd, ligt op twee à drie. Dat betekent dat als de Chinese beurs stijgt met bijvoorbeeld 10 %, het Intereffekt-fonds een winst zal boeken van zowat 20 tot 30 % ... in theorie. Zo klokte het fonds meer dan 118 % hoger af in 2009 terwijl de brede Chinese aandelenmarkt (inclusief Taiwan waarin het fonds stevig belegt) ‘slechts’ 62 % hoger ging. Het mes snijdt echter aan twee kanten. In een dalende markt zal het fonds door de hefboom sterretjes zien. Zo was het fonds in 2008 … de slechtste leerling in de klas na een verlies van bijna 90 %. En dat terwijl de brede Chinese markt ‘slechts’ 40 % lager ging.
· Ook van dit fonds blijven wij af. Het is dan ook eerder gericht op speculanten die snel een gokje willen wagen dan op beleggers die Chinese aandelen willen opnemen in hun basisportefeuille. Omwille van het hefboombeleid van het fonds liggen de koersbewegingen meer dan tweemaal zo hoog als die van klassiek beheerde fondsen in Chinese aandelen, op zich ook al geen doetjes.

INTEREFFEKT CHINA WARRANTS (vet) EN BREDE CHINESE BEURS (basis 100)

Het fonds (vet) vergroot de bewegingen van de beursmarkt. Met alle risico’s van dien. Afblijven.

Deel dit artikel