Analyse
Beursgenoteerde fondsen 8 jaar geleden - donderdag 14 januari 2010
Een bewogen jaar maar met puike prestaties

BEWOGEN JAAR
2009 was een jaar om niet snel te vergeten wat de markt van beleggingsfondsen die noteren op Euronext Amsterdam betreft. Niet zozeer om de geboekte prestaties (die lagen in lijn met wat we elders zagen), maar wel door de talrijke reorganisaties die plaatsvonden. Veel fondsen werden wegens slechte prestaties bedankt voor bewezen diensten en er waren tal van reorganisaties. Zo verdwenen de huishoudnamen ABN AMRO, Centraal Beheer, Orange en Postbank van het toneel en kregen de beleggers respectievelijk BNP Paribas, Achmea, Kempen en ING (Global) op hun bord. Het was ongezien hoe de starre markt door elkaar werd geschud. 2010 kondigt zich wat dat betreft als een rustiger jaar aan.

KEUZES RENDEREN
Onze beperkte aankoopselectie bleek alvast een dubbel schot in de roos. Niet alleen weerstonden ze de lokroep tot verandering, de intrinsieke kwaliteiten van fondsen zoals ING Global Opportunities (wereldwijde aandelen, +51,2 %) en Columbia Securities (Amerikaanse aandelen, +27,3 %, + 28,7 % dividend inbegrepen) dreven opnieuw naar boven en die fondsen klopten dan ook hun respectieve indexen met de vingers in de neus. Ze blijven koopwaardig.

DOOR HET DAK
Enkele fondsen vielen op wegens hun schitterende meerprestaties tegenover de concurrentie. BNP Paribas OBAM (+66,3 %) mag dan wel een wereldwijd aandelenfonds zijn, een groot deel van de portefeuille steekt in aandelen uit groeilanden, AziĆ« op kop. Intereffekt China Warrants (+118,2 %) gaf iedereen het nakijken. Dat komt omdat dit fonds met een soort hefboom belegt in Chinese aandelen. Gaat die markt hoger, dan profiteert dit fonds daar als eerste van.

Deel dit artikel