Analyse
Carmignac en de fiscus 9 jaar geleden - donderdag 13 maart 2008
De Carmignac-fondsen blijven populair. Wist u dat er een fiscaal prijskaartje aan vast hing ?

Carmignac Gestion wierp zich op tot een van de toonaangevende fondsenbeheerders in ons land. Minder bekend is dat u voor het gros van zijn fondsen een aangifte moet doen in uw belastingformulier. Dat tempert de pret, maar laat het geen reden zijn om het uitstekende Carmignac Patrimoine links te laten liggen.

ACTIEF BEHEER
De prijzenkast van Carmignac Gestion moet zowat uitpuilen onderhand. De laatste jaren slaagde de Franse fondsenbeheerder erin om menig fondsen-award weg te kapen, zowel bij ons als over de grenzen. Daarmee werden de beheerders beloond voor hun vaak niet zo evidente keuzes. Zo spiegelen de fondsen zich niet aan een bepaalde index maar gaan ze voor de full monty. Door hun focus op rendement durven de beheerders heel specifieke, vaak opportunistische thema’s te bespelen. Zo legden de keuzes voor grondstoffen, energie en groeimarkten, al in een vroeg stadium van de hausse genomen, de fondsen geen windeieren. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom Carmignac Investissement een jaarlijks rendement van 19,6 % boekte over de laatste vijf jaar. Torenhoog boven het categoriegemiddelde van 8,5 %. Net dat hoge rendement trok heel wat beleggers aan. Groot was bij velen dan ook de verbazing dat ze de jaarlijkse inkomsten van de fondsen in hun eigen belastingaangifte dienden op te nemen. Ronduit vervelend.

WELKE ROERENDE VOORHEFFING EN TAKSEN OP CARMIGNACFONDSEN?

Naam fonds

Categorie

RV op te nemen
in aangifte

RV op meerwaarde obligatiegedeelte bij verkoop (15%) (3)

Beurstaks
bij verkoop (0,5%)?

DIV (25%)

INT (15%)

Carmignac Commodities

Aandelen - Grondstoffensector

neen

neen

neen

ja

Carmignac Court Terme

Korte termijn - Euro

ja

neen

ja

neen

Carmignac Emergents

Aandelen - Groeilanden

ja

ja

neen

neen

Carmignac Euro-Entrepreneurs

Aandelen - Europa

ja

ja

neen

neen

Carmignac Euro-Investissement

Aandelen - Eurozone

ja

ja

neen

neen

Carmignac Euro-Patrimoine

Gemengde - Neutraal

ja

ja

neen

neen

Carmignac Grande Europe

Aandelen - Europa

neen

neen

neen

ja

Carmignac Infotech

Aandelen - Technologiesector

neen

neen

neen

ja

Carmignac Innovation

Aandelen - Technologiesector

ja

ja

neen

neen

Carmignac Investissement (1)

Aandelen - Wereldwijd

ja

ja

neen

neen

Carmignac Patrimoine (1) (2)

Gemengde - Neutraal

ja

neen

ja

neen

Carmignac Profil Réactif 100 (1)

Gemengde - Agressief

ja

ja

neen

neen

Carmignac Profil Réactif 50 (1)

Gemengde - Neutraal

ja

neen

ja

neen

Carmignac Profil Réactif 75 (1)

Gemengde - Neutraal

ja

ja

neen

neen

Carmignac Securité

Obligaties -
Euro middellang

ja

neen

ja

neen

(1) Tak23-alternatief bij AXA Belgium (Piazza-reeks). Geen roerende voorheffing en, enkel voor de Profil Réactif-reeks, geen extra beheerskosten. Die drie Piazza-contracten zijn dan ook de moeite waard en verkiezen we boven het moederfonds. (2) Het interessante WFS Patrimoine (ex Winterthur-Europe, nu AXA Belgium) kan niet meer worden gekocht. Bijstortingen kunnen wel nog gebeuren. Te behouden.

JAARLIJKSE AANGIFTE
· Dat heeft alles te maken met het statuut van de fondsen. Met uitzondering van de compartimenten ‘Grande Europe’, ‘Infotech’ en ‘Commodities’, alle beleggingsvennootschappen naar Luxemburgs recht, zijn de andere gemeenschappelijke beleggingsfondsen naar Frans recht. Dat impliceert dat die fondsen geen rechtspersoonlijkheid hebben en daarom fiscaal transparant zijn. M.a.w. u, als bezitter van deelbewijzen, bent eigenaar van het vermogen van het fonds en ú dient dan ook zélf de belastingen op de ontvangen inkomsten te betalen.
· Die inkomsten zijn ofwel dividenden (DIV, 25% roerende voorheffing), ofwel intresten (INT, 15% RV) en zullen door de Belgische fiscus als door u ontvangen worden beschouwd op het moment dat het fonds zélf die inkomsten ontvangt. Daarom dient u de som van al die inkomsten op te nemen in uw jaarlijkse aangifte.
· Om te weten te komen welke bedragen u precies dient in te vullen in uw aangifte kunt u gebruik maken van de calculator op www.carmignac.be.
Nemen we als voorbeeld de inkomsten die u diende op te nemen voor 2006 (de cijfers van 2007 zijn voorlopig nog niet beschikbaar). Bezat u begin 2006 één deelbewijs van Carmignac Patrimoine en verkocht u dat niet, dan diende u 18,62 euro als dividend aan te geven. Daarop hield de fiscus u 25 % RV af, hetzij 4,66 euro. Op een inventariswaarde van meer dan 4.000 euro was dat een kost van 0,12 %. Dat valt mee. Houders van de uitstekende Carmignac Profil Réactif-reeks hadden echter minder geluk. De voorheffing op Profil Réactif 75 kostte u bijvoorbeeld 2,9 % en dat is dan weer wel veel. Voor die fondsen bent u beter af bij de verzekeraar AXA Belgium die ze verdeelt onder het Piazza-label. Omdat het verzekeringsfondsen betreft, ontsnapt u aan de RV.
· De precieze impact van de RV op uw rendement zal dus afhangen van het fonds zelf en van de timing van uw transacties. Een voordeel steekt u echter wel op zak. Bij een latere verkoop dient u geen beurstaks (0,5 %) te betalen (zie tabel). In het geval van Carmignac Patrimoine zou dat een ‘winst’ van zowat 20 euro hebben opgeleverd, een veelvoud van de verschuldigde RV voor 2006. Dat verzacht alleszins het ongemak.

Deel dit artikel