Analyse
Beleggen in Denemarken ? 12 jaar geleden - donderdag 10 maart 2005

De Deense economie boert goed. Nochtans vindt u elders in Scandinavië betere opportuniteiten.

De Deense economie boert goed. Nochtans vindt u elders in Scandinavië betere opportuniteiten voor uw beleggingen.

Vorige maand begon de Deense premier Rasmussen aan zijn tweede ambtstermijn. Daarmee werd hij beloond voor de goede economische prestaties die zijn land kon voorleggen. Denemarken behoort immers tot de betere leerlingen in Europa op het vlak van economische groei en de beheersing van het overheidstekort. Niet mis voor een zorgstaat met de op Zweden na hoogste fiscale druk in Europa. Toch is een Deense belegging niet vanzelfsprekend.

Gezonde economie
· Na een recessie in 2003 profiteerde de Deense economie van de wereldwijde heropleving om opnieuw de wind in de zeilen te krijgen. Zo daalde de overheidsschuld van 49,2 % in 2001 tot 42 % nu. Ter vergelijking: in België zijn we er trots op dat de staatsschuld onlangs onder de 100 % is gezakt.
· De regering slaagde er daarbij in om het genereuze systeem van sociale zekerheid te behouden én de indirecte (accijnzen op tabak en alcohol) en directe belastingen te doen zakken. Dit laatste was nog nooit gebeurd in Denemarken. Dit alles zorgde vorig jaar voor een inkomstenstijging van zo’n 4 % bij de bevolking, die massaal aan het kopen sloeg. In combinatie met de gunstige economische conjunctuur en de lage rentevoeten leverde dat een positieve groei van waarschijnlijk 2,2 % in 2004 en zelfs 2,5 % dit jaar op. Dit is hoger dan de verwachte groei in de eurozone (2,1 %).

Uitdagingen
· Het tweede mandaat van Rasmussen kondigt zich echter moeilijker aan dan het eerste. Vooreerst moet zijn regering werk maken van de dure hervorming van de regionale instellingen. Op dit moment wordt bijna alles gecentraliseerd vanuit Kopenhagen. De eerste minister wil nu steeds meer bevoegdheden (zoals onderwijs) doorschuiven naar de regio’s. Dit kost handenvol geld in de beginfase.
· Daarnaast wil de regering het referendum rond de Europese grondwet doen goedkeuren. Geen sinecure in een land waarvan de gemiddelde inwoner zeer sceptisch staat tegenover Europa.
· Een ander debat is de toetreding van het land tot de eurozone . Voor beleggers is deze vraag echter enkel van symbolisch belang. De Deense kroon (DKK) is immers gelinkt aan de euro. Voorts imiteert de Deense NationalBank de bewegingen van de Europese centrale bank. Deense obligaties houden dan ook nauwelijks wisselkoersrisico in en brengen nauwelijks meer rente op dan die uit de eurozone.

Obligaties, aandelen?
· Wij lopen niet warm voor Deense obligatiefondsen. In de realiteit mag u zich zowel op het gebied van munt als van rendement aan een variant van obligaties in euro verwachten. Beleggen in Deense obligaties zorgt dus niet voor een diversificatie in de portefeuille. Als u ING (L) Renta Fund II DKK of KBC Renta Decarenta hebt, mag u deze fondsen wel behouden.
· We zijn geen koper van de Deense beurs die heel wat bedrijven uit de gezondheidssector (zoals Novo Nordisk) en de financiële sector bevat. De beurs van Kopenhagen is duur. De bedrijven keren minder dividend uit en de koers-winstverhoudingen liggen er hoger dan het Europese gemiddelde. Daarnaast vinden we het beheer van EMIF Denmark Index Plus (KBC, *), het enige beleggingsfonds op deze markt, ondermaats.
· Ten slotte kunt u ook in Denemarken beleggen via een Scandinavisch gespreid aandelen- of obligatiefonds. Met dit type aandelenfonds belegt u zowel in Denemarken (gemiddeld 15 % van de portefeuille), als in Zweden (50 %), als in Noorwegen (15 %), als in Finland (20 %). Aangezien we geen koper zijn van Noorse (te duur) en Finse aandelen (te duur en te weinig gediversifieerd), blijven we liever af van deze mix. Idem dito voor de Scandinavische obligatieportefeuilles. Noorse obligaties (10-15 % van de portefeuille) kunnen lijden onder een mogelijke daling van de Noorse kroon.
· Wenst u uw obligatieportefeuille te diversifiëren, dan raden we u daarentegen een belegging in een Zweeds obligatiefonds aan. U hebt de keuze uit ING (L) Renta Fund II SEK en KBC Renta Sekarenta. Met deze belegging zult u vroeg of laat profiteren van de opmars van de ondergewaardeerde kroon (SEK).
· Indien u het Zweedse aandelenfonds EMIF Sweden Index Plus (KBC) bezit, dan mag u dat behouden.

 

Deel dit artikel