Nieuws

Trap niet in de cryptoval!

6 maanden geleden - donderdag 13 december 2018
Het aantal fraudegevallen met betrekking tot cryptomunten is de afgelopen tijd fors toegenomen.
Trap niet in de cryptoval!

Trap niet in de cryptoval!

We kunnen dan ook kort zijn: vermijd al deze ellende en zwendelpraktijken en begin eenvoudigweg niet aan cryptomunten! Als je ze al als beleggingen wilt beschouwen, zijn ze in geen geval bestemd voor "goede huisvaders". Op de site van het FSMA vindt u een lijst van 99 frauduleuze handelsplatforms (recentelijk 21 toegevoegd).

Cryptomunten mogen dan nog pluimen verliezen, ze blijven razend populair. Zo bezweken al heel wat Belgen voor de lokroep van deze digitale munten, waarvan de bitcoin de bekendste is.

Die sterke appetijt ontgaat helaas ook mensen met minder fraaie bedoelingen niet: van 50 fraudegevallen per maand in de lente, ging het de voorbije zomer naar ruim 200 meldingen per maand, goed voor verliezen van in totaal ruim 5 miljoen euro.

En dat is nog maar het zichtbare topje van de ijsberg, want veel gedupeerden blijven liever discreet en dienen geen klacht in. De totale schade door bedrog met cryptomunten in ons land wordt geraamd op zowat 130 miljoen euro op jaarbasis!

De klassieke valstrik is een mooi ontworpen website die niet zelden sites van betrouwbare instellingen nabootst. Beleggers komen online ergens een advertentie over cryptomunten tegen, en laten er hun gegevens achter. Ze worden vervolgens opgebeld door iemand die hen aanlokkelijke rendementen voorschotelt en hen er stukje bij beetje toe beweegt om (veel) geld te storten naar het platform in kwestie.

In realiteit wordt er niet in echte beleggingen geïnvesteerd maar verdwijnen de centen meteen, en vaak ontdekken mensen dat pas op het moment dat ze hun geld willen recupereren. Sommige oplichters drijven het nog een stapje verder door de gedupeerden vervolgens "bijstand" aan te bieden om alsnog hun centen te recupereren, maar er alleen op uit zijn het slachtoffer nog een bijkomende (grote) storting te laten uitvoeren en ook daarmee aan de haal te gaan. Plots worden alle contacten verbroken en is het geld verdwenen…

Deel dit artikel