Basilix

BE0003674851
15,01 EUR 18/11/2019 11:30 Brussel
-0,19 EUR (-1,25 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
14,0200 17,8000  52 weken min max
-12,39 % Rendement 1 jaar
0,00 % Verwacht nettodividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Basilix nog altijd gegijzeld door ex-huurder 9 maanden geleden - dinsdag 29 januari 2019
  De aanslepende rechtszaak met Redevco Retail staat een definitieve vereffening van het vastgoedcertificaat in de weg.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  De jaarlijkse informatievergadering van Basilix leverde geen nieuwe elementen op 1 jaar geleden - woensdag 14 februari 2018
  Er heerst nog altijd onzekerheid over de verdere evolutie van de vereffening die nu al 2,5 jaar loopt.

  Gezien er nog heel wat onzekerheid bestaat over de liquidatiewaarde en het proces nog een paar jaar zou kunnen aanslepen, raden we u aan uw certificaten te VERKOPEN.
  Als de transactiekosten te hoog uitvallen, raden we u echter aan uw certificaten op zak te houden tot de definitieve vereffening.

  In vereffening

  Het certificaat Basilix heeft betrekking op het gelijknamige winkelcentrum aan de westrand van Brussel. Het vastgoedcertificaat is in vereffening sinds het complex op 31 juli 2015 werd verkocht. De certificaathouders kregen al twee liquidatiecoupons uitgekeerd, maar twee probleemdossiers staan een definitieve liquidatie van het certificaat nog altijd in de weg.

  Twee probleemgevallen

  Eerst is er het dossier rond de bodemverontreiniging voortvloeiend uit de uitbating van de tankstations Lukoil en Shell op de gronden van het winkelcentrum. Hierover werd geen extra informatie gegeven.

  Een tweede dossier is een aanslepende rechtszaak, die al 16 jaar loopt, met de ex-huurder Redevco Retail (C&A). Die is door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Basilix. Redevco Retail blijft dit echter betwisten, waardoor de juridische strijd nog altijd niet gestreden is.

  Nog geen licht aan het einde van de tunnel

  De beheerders hebben in het verleden een voorziening van circa 2,4 miljoen euro aangelegd. Dat bedrag zou voldoende moeten zijn om de kosten (volgens de beheerders maximum 1 miljoen euro) te dragen voor het reinigen van de bodem indien Basilix hiertoe wordt verplicht. Hoe lager die kosten zullen uitvallen, hoe meer de beheerders aan de certificaathouders zullen kunnen uitkeren.

  Verder zou, indien er in de rechtszaak met Redevco Retail een definitieve doorbraak is en de ex-huurder eindelijk een schadevergoeding uitkeert, de belegger nog een extra bedrag kunnen opstrijken. Maar uiteraard blijft dit voorlopig allemaal één groot vraagteken. We ramen de netto liquidatiewaarde (in het meest gunstige scenario) op maximum 28 EUR netto.

  Koers op het moment van de analyse: 17,00 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Basilix: geen coupon in november 1 jaar geleden - dinsdag 28 november 2017
  Eind november zal in tegenstelling tot de andere jaren geen coupon worden uitgekeerd voor het boekjaar afgesloten op 12 september 2017.

  Wel werd er eind februari een liquidatiecoupon uitbetaald.
  U verkoopt beter uw certificaten als de transactiekosten niet te hoog uitvallen.
  Is dat wel het geval, houd dan uw certificaten op zak tot de definitieve vereffening.

  Het certificaat, dat sinds midden 2015 in vereffening is, kan nog niet worden geliquideerd. Daarvoor moet eerst een oplossing worden gevonden voor het dossier rond bodemverontreiniging, en moet het aanslepende juridische geschil met de ex-huurder Redevco Retail nog worden opgelost.

  Bovendien kan er nog een derde liquidatiecoupon volgen, maar hoeveel die zal bedragen en wanneer die wordt uitbetaald, blijkt koffiedik kijken. We hopen meer info te krijgen op de algemene informatievergadering van 10 januari 2018.

  Koers op het moment van de analyse: 15,14 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Vastgoedcertificaat Basilix keert een tweede liquidatiecoupon uit 2 jaar geleden - dinsdag 28 februari 2017
  Deze bedraagt 29,10 EUR, goed voor 20,37 EUR na aftrek van 30% roerende voorheffing.

  Dit is iets minder dan onze schatting van 23 EUR netto.
  Verkoop uw certificaten.

  Onze schatting van 23 EUR netto lag iets hoger aangezien we erop gerekend hadden dat de liquidatiecoupon deels zou bestaan uit een kapitaalaflossing, die vrijgesteld is van roerende voorheffing. Dat is echter niet zo, wat betekent dat de beheerders van het certificaat ervoor kiezen om de belastingvrije kapitaalaflossing (12,71 EUR) uit te stellen naar een volgende liquidatiecoupon, waarvan het bedrag dan iets hoger zal liggen.

  De netto liquidatiewaarde, na uitbetaling van de liquidatiecoupon, ramen we op maximum 23 EUR netto. U verkoopt beter uw certificaten als de transactiekosten niet te hoog uitvallen. Is dat wel het geval, hou uw certificaten dan op zak tot aan de definitieve vereffening.

  Koers op het moment van de analyse: 27,17 EUR

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De jaarlijkse informatievergadering van vastgoedcertificaat Basilix leverde weinig nieuws op 2 jaar geleden - woensdag 25 januari 2017
  Het vastgoedcertificaat Basilix dat betrekking heeft op het gelijknamige winkelcentrum in Brussel, is al een tijdje in vereffening nadat het complex op 31 juli 2015 werd verkocht. Over de verdere afwikkeling van de vereffening is er echter weinig nieuws.

  Aan de huidige koers verkoopt u beter uw certificaten als de transactiekosten niet te hoog uitvallen. Is dat wel het geval, dan houdt u uw certificaten beter op zak tot aan de definitieve vereffening.

   

  Coupon uitgesteld

  Het uit te keren bedrag aan de certificaathouders over het vorige boekjaar (afgesloten op 12/09) bedroeg 0,3260 EUR netto. De couponbetaling, die normaal jaarlijks eind november plaatsvindt, komt er nu pas ten vroegste februari 2017. Aangezien het uit te keren bedrag zo laag is, werd besloten om de betaling ervan uit te stellen en ze samen met het bedrag van de volgende liquidatiecoupon uit te voeren.

   

  Kapitaal om uit te keren

  De voorziening van 4 miljoen euro die werd aangelegd om de overnemer van het winkelcentrum de gebruikelijke garanties te bieden (i.v.m. de juistheid van de feiten bij verkoop), komt hoogstwaarschijnlijk volledig vrij op 31 januari. Dit bedrag zal over de certificaathouders worden verdeeld. Samen met de uitgestelde jaarlijkse coupon ramen we het uit te keren bedrag in februari of iets later op zo’n 23 EUR netto per certificaat.

   

  En wat daarna?

   De beheerders blijven in het jaarverslag en op de jaarlijkse informatievergadering summier en brengen geen klaarheid over de bedragen die de certificaathouders nog kunnen verwachten. Rekening houdend met het aanslepende schadegeschil met Redevco Retail en met enkele voorzieningen (o.a. voor bodemverontreiniging van twee benzinestations) kan er, na de vermoedelijke liquidatie-uitkering, volgens onze schattingen nog tussen 0 en 20 EUR netto worden uitgekeerd. 

   

  Koers op het au moment van de analyse: 28,61 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Segment Shoppingcentra
Maximumkoers afgelopen 12 maanden 17,80 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 14,02 EUR
ISIN-code BE0003674851
Beurs Brussel
Aantal bestaande aandelen 1.137.299
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,02 EUR
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 1
Website www.kbc.be/corporate/en/article/financing.html

Prestaties (in euro)

Rendement 3 maanden 5,56 %
Rendement 6 maanden -2,25 %
Rendement 1 jaar -12,39 %
Rendement 5 jaar 11,73 %

Sleutelcijfers per certificaat

Laatste nettodividend 0,00 EUR
Volgende nettodividend 0,00 EUR
Bezettingsgraad -

Beursgegevens

Verwacht nettodividendrendement 0,00 %
;