Analyse
De voorbije beursweek 4 maanden geleden - vrijdag 9 februari 2018
De beurzen hebben een slechte en erg volatiele week achter de rug.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een verlies van 6,6% t.o.v. een week voorheen. De Stoxx Europe 50 viel met 4,3% terug (en met 5,3% sinds begin 2018) en de Bel 20 met 3,9%.

Er heerst angst op de markten. Beleggers vrezen namelijk dat de inflatie sneller dan verwacht zal toenemen en dat de centrale banken in het zog hiervan de rente rapper dan voorzien zullen optrekken. De koerscorrectie verraste de beleggers vooral omdat de beurzen de afgelopen maanden vlotjes hoger gingen en de volatiliteit tot nog toe ongewoon laag lag.

Alle sectoren moesten eraan geloven: de Europese banksector viel met 2,9% terug, de oliesector met 4,8%, de Europese distributiesector met 3,1%, de wereldwijde mijnsector met 3,5%...

De dollar daarentegen, die gestut werd door de verwachte renteverhoging in de VS, veerde op t.o.v. de euro (1 EUR=1,227 USD).

Gezien de huidige situatie verwachten we dat de aandelenbeurzen nog een tijdlang zullen schommelen (opeenvolging van soms plotse stijgingen en dalingen). De lage volatiliteit van de voorbije maanden was dan ook ongewoon. De situatie zoals deze nu evolueert is meer typerend voor de beurzen.

Niettemin blijven aandelen een interessante belegging gezien de inflatie het gevolg is van de economische groei en de fraaie bedrijfsresultaten. Twee factoren die momenteel gelden voor zowel Europa als de VS.

Beschikt u over een portefeuille met individuele aandelen.

– Verkoop dan (enkel en alleen) de dure aandelen. Deze dreigen immers lager te gaan indien de correctie op de beurzen erger wordt.
– Zorg ervoor dat geen enkel aandeel in uw portefeuille een grote plaats inneemt (is dit wel het geval, bouw dan uw positie af) en dat u degelijk blijft diversifiëren (minimum 10 verschillende aandelen).
– Profiteer van de daling om in kwaliteitsaandelen te (her)beleggen waarvan de koers overdreven afgestraft is.

Binnen de Bel 20

Slechts 3 aandelen gingen deze week hoger:
– Ontex klom met 2,4%;
– bpost ging er met 0,7% op vooruit dankzij het positief advies van Morgan Stanley en de stijging van de posttarieven (desondanks is het aandeel volgens ons echter niet koopwaardig);
– Umicore ging 7,9% hoger en flirt vrijwel opnieuw met zijn maxima. De groep maakte namelijk resultaten boven de verwachtingen bekend die te danken zijn aan de versnelde omzetgroei in de batterijen. Umicore zal op dit vlak nog massaal investeren en deed onlangs nog een private plaatsing van bijna 900 miljoen euro. Sinds ons koopadvies van april 2015, vergaarde het aandeel een rendement van meer dan 95%.

Engie (-6,2%) viel terug in het zog van de algemene tendens op de markten maar ook als gevolg van het niet al te positieve commentaar van een analist van de Britse bank RBC, volgens wie de visibiliteit op het dividend na dit jaar te wensen over laat. Wij van onze kant menen nog steeds dat de groep in staat is haar dividend te handhaven. Ook werpen haar inspanningen om te herstellen hun vruchten af: de groep stoot immers activa af en bespaart op haar kosten (vooral om meer cash te genereren en haar investeringen te financieren).

Buiten de Bel 20

– Melexis (lees onze analyse) ging 4,1% hoger.
– Fagron klom met 14,2% dankzij de bekendmaking van geruststellende resultaten.
– Barco (-1,6%) kwam met gemengde jaarresultaten op de proppen. De omzet bleef zoals verwacht quasi stabiel maar de winstmarges klommen wel. Herstructureringskosten en waardeverminderingen wogen echter stevig op het resultaat. De winst per aandeel komt daarmee slechts uit op 2,01 EUR (wij tipten op 3,38 EUR!) maar het nettodividend stijgt wel tot 1,47 EUR. Voor 2018 rekent Barco op een gelijke omzet en een verdere margeverbetering. De 2e jaarhelft zou beter moeten worden dan de 1e.
– Orange Belgium (lees onze analyse) kelderde met 9,6% als gevolg van teleurstellende jaarresultaten.

Deel dit artikel