Analyse
De voorbije beursweek 4 maanden geleden - vrijdag 16 februari 2018
De weken volgen elkaar op maar volgen niet dezelfde tendens. Nadat de beurzen vorige week een fikse duik namen, konden ze deze week mooi herstellen.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Een aantal statistieken werden goed onthaald door de markten. Vrijdagmiddag veerden de S&P 500 en de Nasdaq op met 4,3% en 5,6% t.o.v. een week voorheen. Voor de Europese belegger werd de stijging van de Amerikaanse beurzen echter getemperd door de terugval van de dollar t.o.v. de euro (-2%).
De Stoxx Europe 50 daarentegen klom met 1,7% en de Bel 20 met 1,8%.

Aandelen van de Bel 20
Telenet (lees onze analyse) was deze week de sterkste daler (-5,9%).
De meeste andere aandelen boekten deze week echter winst.
Umicore (lees onze analyse) bijvoorbeeld ging 7% hoger.
Solvay (lees onze analyse) zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe CEO. Niettemin boerde het aandeel deze week 3,9% vooruit.

Aandelen die geen deel uitmaken van de Bel 20
Sipef (+5%) maakte resultaten boven de verwachtingen bekend. Overigens zouden de toename van de geproduceerde volumes en de kostenbesparingen de lage palmolieprijs ruimschoots moeten compenseren. Houden.
X-Fab (+4,6%), dat in Parijs noteert, voorziet dat de verkopen over 2018 onder de verwachtingen van de markten zullen uitkomen en tevens onder de vooruitzichten die de groep aankondigde toen ze naar de beurs trok in de lente 2017. Houden.
Geef de voorkeur aan Melexis (lees onze analyse), dat de belangrijkste klant is van X-Fab en sinds ons eerste koopadvies in 2011 een rendement vergaarde van bijna 700%.
De kapitaalverhoging die werd gevoerd om Hamon van het faillissement te redden, was helaas geen succes. Er werd op minder dan 70% van de uitgegeven aandelen ingetekend. De situatie blijft delicaat en bijgevolg erg riskant. Hamon kende deze week de sterkste duik op de beurs van Brussel (-40%). Verkopen.

In de interimsector
Randstad maakte stevige resultaten bekend. De omzetgroei (+8% in 2017) dreigt dit jaar lichtjes te vertragen. Maar de groep blijft financieel gezien stevig in haar schoenen staan. Bovendien heeft ze al een tijdje geen overnames meer gedaan waardoor ze wellicht een erg fraai dividend zal uitkeren (2,76 EUR voor het boekjaar 2017).

In de uitgeverijsector
Bij RELX kwamen de verkopen en de winstgevendheid voor 2017 lichtjes uit onder de verwachtingen. Over 2018 zou de groep opnieuw winstgroei moeten boeken. In het 3e kwartaal zal de groep haar Brits-Nederlandse structuur moeten vereenvoudigen. De aandeelhouders van RELX NV zullen aandelen van RELX PLC ontvangen in ruil voor hun aandelen maar zullen nog altijd de mogelijkheid hebben om hun dividenden in euro uitbetaald te krijgen.

De technologische sector (+3,9%) werd gestut door kwalitatieve resultaten van Cisco Systems (lees onze analyse) en Applied Materials (+12,3%), maar ook door het aandeel van Apple, dat in deze sector een zwaargewicht is en profiteerde van de aankondiging dat Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de alombekende Warren Buffett, zijn participatie in Apple heeft opgetrokken.

De luchtvaartsector (+4,5%) profiteerde van de recordresultaten bekendgemaakt door Airbus (lees onze analyse), dat bovendien erg optimistisch voor dit boekjaar.

Deel dit artikel