Analyse
De voorbije beursweek 6 maanden geleden - vrijdag 12 januari 2018
Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van 1% en sloten de gemiddelde Europese beurzen de week vrijwel in evenwicht af. De Bel 20 klom op weekbasis met 1,5%.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

De beurzen werden deze week afgestraft door de obligatiemarkten. Zo ging in de VS de langetermijnrente opnieuw lichtjes hoger. China van zijn kant plant om minder Amerikaans staatspapier in te kopen.
Ook in Europa gaat de langetermijnrente hoger. De Europese centrale bank heeft laten verstaan dat ze haar monetaire politiek mogelijk lichtjes zal verstrakken.

Overigens wachten de beleggers de eerste bedrijfsresultaten af alvorens een positie in te nemen. Gezien de stijging van de beurzen van de laatste maanden is deze voorzichtigheid volgens ons zeker gerechtvaardigd.

Aandelen van de Bel 20

– ING klom met 4,5% en KBC met 1,9% dankzij de rentestijging.
– Galapagos klom met 8,1% als gevolg van positieve onderzoeksresultaten en de overnamekoorts op de Belgische biotechmarkt.
– bpost veerde met 2,4% op na de aankondiging van de overname van het Nederlandse bedrijf Leen Menken, dat gespecialiseerd is in de levering van diepgevroren producten en voedingsproducten (en o.a. de maaltijdboxen van Hello Fresh). Het gaat om een kleine operatie met een beperkte impact op het resultaat. Wel kan de groep zo de bloeiende online voedingsmarkt aanboren.
– Ontex verloor 5,1% na een negatief rapport van de analisten van JP Morgan. Het aandeel is correct gewaardeerd maar we verwachten geen herstel van de marges voor het 2e halfjaar.

Buiten de Bel 20

– Van de Velde (-4,7%) maakte voor 2017 een omzetstijging van 1% bekend (stabiel op vergelijkbare basis). De resultaten zullen op 27 februari worden aangekondigd.
– Ablynx (lees onze analyse) schoot deze week 73,6% hoger.
– IBA kelderde dan weer met 12,4% en blijft kreunen onder zijn herhaaldelijke winstwaarschuwingen.
– CFE verloor 11,7% als gevolg van 2 verkoopadviezen van Nederlandse analisten.

– De Europese banksector, die er ongetwijfeld baat bij zou hebben als de rente opnieuw hoger ging, klom met 2,2%.
– De verzekeringssector blijft goed presteren, wat o.a. te danken is aan de remonte van de langetermijnrente.
Axa steeg deze week met 5,2% en sinds 1 juli 2017 met 12%. Het aandeel behoudt niettemin stijgingspotentieel.
– De mijnsector klom met 1,3%.
– De oliesector ging 0,9% hoger
– De meer defensieve sectoren boerden echter achteruit (voedingssector: -2%, nutssector: -2,3%, telecomsector: -2,4%).

Deel dit artikel