Analyse
De voorbije beursweek 4 maanden geleden - vrijdag 19 januari 2018
De bekendmaking van de eerste bedrijfsresultaten hadden maar weinig impact op de markten.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokten de S&P 500 en de Stoxx Europe 50 af op een winst van 0,4% en 0,2% ten opzichte van een week voorheen. De Bel 20 dook lichtjes in het rood (-0,1%).

De eerste bedrijfsresultaten hadden amper invloed op de markten en de cijfers die de grote Amerikaanse banken aankondigden, werden maar lauwtjes onthaald. Beleggers kijken liever de kat uit de boom: in de volgende weken zullen namelijk de resultaten van vooraanstaande bedrijven en belangrijke macrocijfers worden bekendgemaakt.

De conjunctuurgevoelige aandelen kenden een lichte dip als gevolg van winstnemingen. De mijnsector en oliesector boerden beide met 2% achteruit.

Binnen de Bel 20

– Umicore verloor deze week een fikse 6% nadat Crédit Suisse zijn advies rond het aandeel terugschroefde. Die meent namelijk dat één van de concurrenten van Umicore op het vlak van batterijen over een betere technologie beschikt. We delen de bezorgdheid van Crédit Suisse niet. Sinds ons eerste koopadvies in april 2015 vergaarde het aandeel een rendement van ±100% (dividenden inbegrepen) en blijft het over potentieel beschikken.
– Ontex kelderde met 4,1% tot zijn niveau van eind 2016. We voorzien een zwak resultaat voor het 4e kwartaal 2017 (aankondiging op 6 maart), maar de koers houdt hier rekening mee.
– UCB klom met 1,9% dankzij het gunstig advies van het Europees Geneesmiddelenbureau voor twee van zijn behandelingen. Niettemin blijft het aandeel duur en riskant.
–  Solvay keerde zijn tussentijds dividend uit op 18 januari (1,38 EUR bruto). Na de lichte ontgoocheling wat de omzet van het 3e kwartaal betreft, kon de koers nog niet echt een tweede adem vinden. Zo klom de koers deze week met amper 0,4% en blijft het aandeel onder de 20 EUR. Het resultaat 2017 zal op 28/2 worden bekendgemaakt.

Aandelen die geen deel uitmaken van de Bel 20

– Lees onze analyse over Roularta dat deze week 4,5% heeft verloren.
– Lees onze analyse rond Vastned Retail Belgium dat met 22,1% is opgeveerd.
– EVS ging 0,5% hoger. Pierre De Muelenaere wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Voorheen stond hij aan het hoofd van Iris (documentbeheer), dat hij aan Canon heeft verkocht. In het licht van zijn benoeming werd op de markten even gespeculeerd op een overname van EVS.
– Nyrstar ging 5,5% lager; de groep kondigde de schrapping aan van 180 banen in België en Nederland (geen echte verrassing). Overigens blijven de vooruitzichten van de zinkprijs gunstig ogen.
– Tigenix (+0,8%) zit in het vizier van het Japanse Takeda dat een bod lanceerde maar dat wellicht zal worden afgeketst. Zo breidden institutionele beleggers hun belang in de groep uit en hebben ze inmiddels al meer aandelen in handen dan Takeda. De kleinere beleggers menen dat het bod te laag ligt. Houden.
– Ablynx (-5%) is tegenwoordig voor meer dan 10% eigendom van Van Herk Investments, dat van mening is dat het bod van Novo Nordisk caplacizumab, de productenportefeuille in ontwikkeling van Ablynx, zijn platform, technologie, personeel en knowhow onderschat. Houden.

In de VS

General Electric boerde met 10,6% achteruit. De groep staat onder druk nadat het een last met betrekking tot zijn financiële tak moest optekenen. De directie liet verstaan dat ze de groep misschien zal ontmantelen. We zullen hierop terugkomen eens het resultaat op 24 januari bekend is.

Deel dit artikel