Analyse
De inflatie in het VK bedroeg 3% 4 maanden geleden - woensdag 17 januari 2018
Dit is lager dan de maand voorheen toen de inflatie uitkwam op 3,1% maar nog altijd hoger dan de 2%-doelstelling.

Desondanks handhaven we onze adviezen. We blijven in het VK beleggen in het kader van onze gediversifieerde portefeuilles.

De inflatie wordt meer geboost door het zwakke pond (waardoor geïmporteerde producten duurder zijn) dan door de sterke vraag op de binnenlandse markt. Voor de Bank of England is dit een probleem. Want al trok ze in november 2017 haar leidende rente op, toch aarzelt ze om nieuwe renteverhogingen door te voeren. Duurdere leningen zouden de verzwakte Britse economie immers wellicht niet ten goede komen.

Wel is de lichte inflatiedaling van december goed nieuws. De autoriteiten hopen immers is dat het ergste nu achter de rug is en dat de inflatie opnieuw zal evolueren naar een niveau in de buurt van de vooropgestelde doelstelling.

Het ziet er echter naar uit dat 2018 erg onzeker wordt. Gezien het VK tegen eind maart 2019 definitief uit de EU zal stappen en men nog steeds in blijde afwachting is van een overgangsakkoord, zullen de beleggers de onderhandelingen tussen Londen en Brussel met argusogen blijven volgen.

Maar uiteindelijk zal deze onzekerheid slechts een beperkte impact hebben op de resultaten van de grote multinationals die op de beurs van Londen noteren en tot de FTSE100 horen, die vooral samengesteld is door bedrijven die hun omzet hoofdzakelijk in het buitenland boeken. Zo rijft de index sinds begin 2018 de records aaneen.

Deel dit artikel