Analyse
De Bank van Canada voerde een renteverhoging door. De leidende rente bedraagt nu 1,25%. 4 maanden geleden - donderdag 18 januari 2018
Dit is de derde rentestijging sinds het begin van de zomer 2017.

We blijven 5% van onze gediversifieerde portefeuille besteden aan Canadese aandelen via de tracker iShares MSCI Canada UCITS ETF. 

De Canadese monetaire autoriteiten profiteren van de goede conjunctuur van het land om de monetaire politiek verder te verstrakken. De lonen blijven flink klimmen, de economie boert goed, de inflatie (2,1%) ligt fors hoger dan de vorige maanden en komt aardig in de buurt van de vooropgestelde doelstelling.

Maar ondanks dat de Bank van Canada aankondigde dat ze gezien de vooruitzichten haar monetaire politiek in de volgende maanden en jaren verder zal verstrakken, is ze zich goed bewust van de mogelijke bedreigingen die het land boven het hoofd hangen.

Zo vormt de heronderhandeling van het vrijhandelsakkoord met de VS en Mexico (Nafta) de grootste bedreiging. Hoogst waarschijnlijk zullen de VS en Canada tot een akkoord kunnen komen, maar toch is het niet uitgesloten dat de buitenlandse Canadese handel hiervan een negatieve impact ondervindt. Bijgevolg is een aangepast monetair beleid noodzakelijk om het potentieel van het land op de spits te drijven.

Wij van onze kant blijven profiteren van de onderwaardering van de Canadese dollar t.o.v. de euro om op de beurs van Toronto in te zetten, waar de verwachte rendementen hoog liggen en de volatiliteit erg laag.

Deel dit artikel