Analyse
De voorbije beursweek 7 maanden geleden - vrijdag 1 december 2017
De Europese beurzen sloten de week af in het rood.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de Amerikaanse index S&P 500 af op een winst van 1,7%. De Stoxx Europe 50 boerde afgelopen week echter met bijna 1% achteruit. De Bel 20 viel dan weer met 0,4% terug: de klim van Engie (+1,5% dankzij de aankondiging van grote contracten in Vlaanderen) en van UCB (+4,2% als gevolg van een positief verslag van een belangrijke analist) konden de terugval van AB InBev (-2,2%) niet compenseren.

De Europese indexen ondervonden eerst een positieve impact van de bekendmaking van het puike macrocijfer m.b.t. het Amerikaans consumentenvertrouwen. Erna leden ze echter onder de remonte van de euro t.o.v. de dollar alsook onder de terugval van de Amerikaanse technologieaandelen (de Nasdaq ging op weekbasis 0,2% lager). We raden u nog steeds aan om voorzichtig te zijn ten aanzien van de Amerikaanse technologiesector: tal van de aandelen zijn er immers overgewaardeerd. 

De olieproducerende landen (OPEC en niet-OPEC, maar zonder de VS) hebben (zoals verwacht) besloten om het akkoord om de olieproductie in te perken, te verlengen tot eind 2018, dit om de prijs van het zwarte goud te stutten. Wel zal in 2018 de olieprijs voornamelijk afhangen van het feit of de landen zich al dan niet aan het akkoord zullen houden, alsook van de volumes die elders zullen worden geproduceerd, onder meer in de VS. Mochten er aanzienlijke volumes worden geproduceerd, dan zou het akkoord hierdoor namelijk minder effect hebben en zou de olieprijs hieronder kunnen lijden. Hoe dan ook, deze week klommen de olieaandelen gemiddeld met 0,5%. Ook werden er flink wat aandelen verhandeld na de positieve aankondigingen van Royal Dutch (+2,4%) m.b.t. zijn dividend. In de sector raden we u nog steeds aan om volgende aandelen te kopen: Repsol, Exxon en Chevron

Wat betreft de aandelen van de Bel 20

– AB InBev verloor 2,6%. De groep wordt door de Europese Commissie beschuldigd van misbruik van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt (om de prijzen op een hoog peil te houden). Wel is België in volume goed voor slechts voor 0,5% van de wereldwijde biermarkt. Loopt de groep een boete op, dan zou die bijgevolg niet overdreven hoog moeten liggen. Wel duidt dit erop dat AB InBev wellicht moeite heeft om zijn prijzen en winstgevendheid in Europa te handhaven (waar de distributeurs erg sterk staan). 
– Telenet ging deze week 1,3% lager: de groep verkocht 1,13 miljard euro aandelen aan institutionele beleggers om een deel van zijn schuld te herfinancieren.
– ING en Umicore verloren elk 1,4% ondanks positieve verslagen van een aantal analisten.
– Solvay daalde met 1,8%: JP Morgan beschouwt nu dat het aandeel correct gewaardeerd is. 
– UCB klom met 4%, voornamelijk ten gevolge van de aankondiging van een gunstige analyse van de bank Morgan Stanley. Wij van onze kant menen nog steeds dat het aandeel te duur is rekening houdend met de vooruitzichten van de groep.

Buiten de Bel 20

– Euronav (-2,4%) verkocht een oud schip en boekte hierop een mooie meerwaarde (0,04 EUR per aandeel). In 2018 zullen nieuwe schepen van dezelfde categorie worden geleverd. 
– D’Ieteren (+0,2%) rondde de gedeeltelijke verkoop van Belron af. Gezien de prijs zou de koers tot ongeveer 45 EUR kunnen klimmen. 
– Ahold Delhaize klom met 5,8%, onder andere dankzij de bekendmaking van een degelijk resultaat van concurrent Kroger. Dit bewijst dat de grootgrutter nog het hoofd kan bieden aan de komst van Amazon in de distributiesector en de initiateven van Wal-Mart (lees onze analyse rond de distributiesector). 
– Atenor (+0,7%) lanceert een kantorenproject in Luxemburg. Sinds ons eerste koopadvies (maart 2011) bedraagt het rendement bijna 100%.
– Biocartis verloor 6% ondanks de aankondiging van de lancering van twee testen voor het opsporen van darmkanker. De groep haalde namelijk vers kapitaal op (noodzakelijk om zijn onderzoek verder te zetten) via een private plaatsing. De huidige aandeelhouders konden hier niet aan deelnemen en zien hun winst verwateren doordat het aantal aandelen in omloop met 14% toenam.

Deel dit artikel