Analyse
Prijzen rijzen uit de pan in het VK 7 maanden geleden - woensdag 13 december 2017
In november bereikte de Britse inflatie 3,1%, haar hoogste peil sinds maart 2012.

Hoe dan ook, ondanks deze turbulentie op korte termijn in het zog van de brexit blijven Britse aandelen goedkoop en een must voor uw portefeuille. We besteden er nog steeds 15% van onze evenwichtige portefeuille aan. Beleg erin via het fonds Threadneedle UK Equity Income Fund GBP.

Gezien het inflatieniveau de officiële doelstelling (2%) overschreed, zal de gouverneur van de Bank of England zich in een brief aan de Britse minister van Financiën hiervoor moeten verantwoorden. Hierin zal onder meer sprake zijn van de brexit die het pond in waarde deed terugvallen ten opzichte van de euro, waardoor geïmporteerde producten duurder werden en de handelaars bijgevolg hun verkoopprijzen optrokken. Wel bleef de gouverneur gezien de context niet bij de pakken zitten: zo trok de Britse centrale bank op 2 november haar leidende rente op om het Britse pond te stutten.

De inflatie binnen de perken houden is voor de Britse economie cruciaal. De hoge vlucht van de prijzen holt immers de koopkracht van de gezinnen uit en vormt een bedreiging voor de binnenlandse consumptie, die de motor is van de economische activiteit.

In de loop van de laatste maanden is het pond echter in waarde toegenomen. Bijgevolg zal de inflatie wellicht opnieuw terugvallen en valt er volgens ons zich geen zorgen te maken over de piek die in november werd bereikt.

Deel dit artikel