Analyse
+8,7% op 1 jaar tijd voor de portefeuille van Test-Aankoop invest 7 maanden geleden - donderdag 7 december 2017
Ondanks een daling van 0,9% in november in het zog van een algemene terugval op de beurzen kan de beleggingsportefeuille van Test-Aankoop blijven bogen op een fraaie jaarwinst.
+8,7% op 1 jaar tijd voor de portefeuille van Test-Aankoop invest

+8,7% op 1 jaar tijd voor de portefeuille van Test-Aankoop invest

Ontdek de samenstelling van de portefeuille van Test-Aankoop invest in detail. Klik op de verschillende beleggingsproducten om na te gaan waar u ze kunt kopen.

November was een moeilijke beleggingsmaand. De meeste fondsen doken lager. Toch kon onze portefeuille de schade beperken. Met dank aan enkele fondsen die wél hun schaapjes op het droge konden houden. We denken daarbij in eerste instantie aan de Zuid-Afrikaanse aandelen en onze positie in Belgisch vastgoed.

 

Remonte van Zuid-Afrikaanse aandelen

Er stond afgelopen maand geen maat op iShares MSCI South Africa (+6,4%), de tracker die we u aanraden om in Zuid-Afrika te beleggen. Geen enkel ander fonds kwam maar in de buurt van die goede prestatie. Met dank aan de lokale munt, de rand, die als een van de weinige kon klimmen tegenover de euro (+1,3%). En dankzij de sterprestaties van aandelen als MTN Group (gsm-operator, +7%), Sasol (chemie, +5%), Standard Bank Group (+7%) en –nog maar eens – Naspers (mediaconglomeraat, +8%). Deze vier aandelen zijn goed voor 40% van de totale portefeuille van het fonds. De hoop dat er weldra een nieuwe leider zal worden verkozen, stelt de beleggers gerust. U mag 5% van uw vermogen besteden aan Zuid-Afrikaanse aandelen.

Belgisch vastgoed houdt goed stand

Het beleggingsfonds C+F Immo Rente, dat vooral belegt in Belgisch beursgenoteerd vastgoed, boekte een winst van 0,3% in november. Relatief gezien niet slecht als u weet dat Belgische aandelen 2,6% lager gingen. De klim mag vooral op conto geschreven worden van Wereldhave Belgium (+3%), het vastgoedcertificaat Woluwe Shopping (+2%) en – vooral – Retail Estates (+6%), een gereglementeerde vastgoedvennootschap die het al een tijdlang moeilijk heeft.

Winstnemingen en remonte van de euro

In november veerde de euro op ten opzichte van de meeste valuta wereldwijd. Dit woog bijgevolg op het rendement van fondsen belegd in buitenlandse aandelen. De tracker in Zweedse aandelen die we u aanbevelen, XACT OMXS30, viel vorige maand hierdoor met 5,3% terug en is zo meteen de sterkste daler in onze portefeuille. De Zweedse kroon (-1,9%) leed onder het feit dat de renteverhoging in Zweden vermoedelijk zal worden uitgesteld. Bijgevolg dreigt de rente nog een tijdlang negatief te blijven, wat voor beleggers weinig aanlokkelijk is. De Zweedse aandelen kreunden echter tevens onder de terugvallende vastgoedprijzen, wat bovendien een impact zou kunnen hebben op de gezinsuitgaven. Dit is geen goed nieuws voor de economie. Niettemin blijven Zweedse aandelen aantrekkelijk onder meer omdat de Zweedse kroon vrij goedkoop is. U mag er 5% van uw portefeuille aan blijven besteden.

De Poolse zloty is één van de zeldzame munten die in november hoger ging (+0,9%) ten opzichte van de euro. Dit was echter onvoldoende om de daling van de Poolse beurs te compenseren. Zo verloor de tracker die we u aanraden, iShares MSCI Poland, vorige maand 3,4%. Reden hiervoor is een reeks winstnemingen nadat de Poolse aandelen op een jaar tijd met meer dan 40% hoger schoten. De recente terugval biedt u de gelegenheid om tegen een goede prijs Poolse aandelen in portefeuille te halen (5% van uw vermogen). De Poolse aandelen blijven naar onze mening inderdaad erg interessant daar Polen als buurland van Duitsland mee zal profiteren van het economisch herstel van de eurozone.

Ook elders in de wereld verloren tal van andere beurzen afgelopen maand terrein, nadat ze twee maanden op rij hoger gingen. Hierdoor moest het aandelenfonds belegd in de eurozone dat we u aanbevolen, Henderson HF Euroland A2, 1,6% inboeten. Het potentieel is echter niet uitgeput. Gezien de degelijke bedrijfsresultaten, de geruststellende macro-economische vooruitzichten voor 2018 en de aanhoudend lage rente blijven aandelen uit de eurozone inderdaad een must voor aandeelhouders die op zoek zijn naar een behoorlijk rendement. Blijf er 5% van uw portefeuille op inzetten.

Aan de hand van de portefeuille van Test-Aankoop invest kunt u uw financieel vermogen op de lange termijn doen groeien. Beleg in de producten die we u aanbevelen en u zult een hoger rendement verwerven dan dat geboden op de gemiddelde spaarrekening.

De strategie die we u bieden, steunt op één essentieel principe: diversificatie, alias het risico spreiden over diverse beleggingen. Onze evenwichtige portefeuille bestaat uit fondsen en aandelentrackers (65%), vastgoedfondsen (10%), spaarverzekeringen (20%) en spaarrekeningen (5%).

Deel dit artikel