Analyse
De voorbije beursweek 8 maanden geleden - vrijdag 17 november 2017
De Europese beurzen vielen deze week verder terug als gevolg van de stijging van de euro t.o.v. de dollar. De Bel 20 boerde met 1,3% achteruit.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Hieronder vindt u de gedetailleerde evoluties van afgelopen week t.e.m. vrijdagmiddag:
– Bel 20: -1,3%
– Stoxx Europe 50: -1,0%
– S&P 500 (Verenigde Staten): +0,1%
– Nasdaq (Verenigde Staten): +0,6%
– Euro: 1,18 dollar (+1,1% t.o.v. de dollar)
– Belgische rente op 10 jaar: 0,64% (t.o.v. 0,68% vorige week)

Europese beurzen vielen verder terug

De correctie van de Europese beurzen zette zich bijna de hele week verder. De index Stoxx Europe 50 viel terug tot zijn niveau van september. De lichte stijging van de euro t.o.v. de dollar zette aan tot winstnemingen.

In de Verenigde Staten bleef de S&P 500 stabiel. Beleggers kijken namelijk de kat uit de boom en wachten de verdere evolutie van het fiscale hervormingsproject van Trump af. Een aantal grote spelers zoals Wal-Mart Stores (+9,6%), Applied Materials (+2,6%) en Cisco (+5,6%) maakten fraaie resultaten bekend, wat de beurzen eind deze week stutten.

Conjunctuurgevoelige markten als de mijn- (-3,5%) en staalsector (-4%) leden onder de teleurstellende Chinese macrocijfers. Niettemin handhaven we onze adviezen: zo blijven Chinese activa in onze ogen interessant. We blijven Rio Tinto (-4,6%) kopen, dat sinds ons eerste koopadvies in juli 2016 al een rendement verwierf van bijna 50% (voor de belegger in euro).

De olieaandelen (-4,5%) doken deze week in het rood nadat het internationaal energieagentschap haar vooruitzichten m.b.t. de vraag wereldwijd voor 2017 en 2018 neerwaarts bijstelde. Exxon (-2,9%), Chevron (-2,2%) en Repsol (-5,4%) blijven onze favoriete koopjes in de sector.

Aandelen van de Bel 20 gingen lager

Vrijdagmiddag sloot de Bel 20 de week af met een verlies van 1,3%.
De coupononthechtingen van 2 zwaargewichten, AB InBev (-3,1%) en KBC (-3,5%), wogen logischerwijze op de koers van die aandelen.

Overigens kondigde AB InBev de vervanging aan van de directeur van de Amerikaanse activiteiten, die nu al tijdje ontgoochelende prestaties neerzetten.

KBC kon niet profiteren van nochtans beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het feit dat de nettorente-inkomsten steeds meer onder druk staan maakt de beleggers er duidelijk niet gerust in zijn. Dit weegt trouwens op de hele sector. ING verloor deze week 2,1%.

De koers van GBL ging op weekbasis 2,9% lager. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat de groep ervan wordt verdacht Islamitische Staat in Syrië te financieren via een fabriek van LafargeHolcim. GBL beschikt namelijk over een belang van 9,4% in de cementgroep. De zaak kwam eigenlijk al in juni 2016 aan het licht en is dus niet nieuw. Wel leidde ze tot huiszoekingen bij GBL en de co-CEO van GBL, die tevens één van de bestuurders is van LafargeHolcim.

Verder is de remonte van een aantal aandelen van de Bel 20 in de meeste gevallen te danken aan gunstige rapporten van Amerikaanse brokers. Dit is o.m. het geval voor Telenet (+1,4%) en UCB (+2,4%). 

Buiten de Bel20

Na een ontgoochelend derde kwartaal koos EVS (-6,3%) er toch voor om zijn doelstellingen voor 2017 te handhaven. Verder is op de markt nog steeds dezelfde tendens te bespeuren. De klanten van EVS aarzelen nog steeds om nieuw materiaal te kopen. We handhaven onze winstramingen. De koers doet het sinds begin 2017 niet zo goed (-9,3%), maar zou wel eens kunnen opveren in de hoop dat de verkopen begin volgend jaar zullen toenemen. 

Ook IBA stelde in het 3e kwartaal teleur. Zo vielen de verkopen er met 18% terug. Toch bevestigde de directie de omzetdoelstellingen voor 2017. Om dit te bereiken zullen de verkopen in het 4e kwartaal echter met minimum 24% moeten groeien en zal de groep nieuwe contracten moeten sluiten. Een grote uitdaging die volgens ons nog flink wat inspanningen zal vergen en moeilijk haalbaar is. Beleggers zien op de markt voor protontherapie echter een trendommekeer, wat de koers deze week 1,9% hoger dreef. 

Atenor (+0,4%) slaagde erin om een vierde pand in Boedapest, dat nog in opbouw is, van de hand te doen. Dit is de vierde verkoop op een jaar tijd op deze site, waar in totaal 6 panden voorzien zijn, wat aantoont dat de Hongaarse markt het goed blijft doen. 

Nyrstar profiteerde van zijn recente koersremonte om een kapitaalverhoging door te voeren via een private belegging. Het aantal aandelen in omloop neemt zo met 16% toe, waardoor de participatie van de aandeelhouders verwaterde. Bijgevolg kelderde de koers deze week met 11,6%. Al krijgt de groep dankzij deze operatie wat zuurstof, de schuldenberg blijft zorgen baren. 

Sioen boekte over het 3e kwartaal degelijke verkopen. De omzet zonder overnames groeit alsmaar sneller. De koers klom deze week met 5,4%, wat één van de beste prestaties van de beurs van Brussel is. 

Klik op de links in de tekst en ontdek ons advies (kopen, houden, verkopen) voor alle bovenvermelde aandelen. 

Deel dit artikel