Analyse
De voorbije beursweek 8 maanden geleden - vrijdag 3 november 2017
Deze week vielen op de beurzen geen grote schommelingen te spotten.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een quasi stabiel resultaat ten opzichte van vorige week. De Nasdaq klom op weekbasis met 0,2%, de Stoxx Europe 50 met 0,7% en de Bel 20 met 0,3%.

De Bel 20 kruipt langzaam maar zeker naar zijn hoogste peil in 10 jaar. Een van de zwaargewichten, het Nederlandse ING (-0,6%), kon geen garen spinnen bij de nochtans puike resultaten over het 3e kwartaal. Het Franse Engie (+0,6%) daarentegen was één van de sterkhouders. Het akkoord over de verkoop van een belang van 75% in 3 Britse elektriciteitscentrales kon op veel analistenlof rekenen. Ook het kwartaalrapport van GBL (+1%), waarbij de holding een minstens stabiel dividend over 2017 vooropstelt, viel in de smaak van de beleggers. Koploper was echter Aperam (+3,1%) dat het verlies van de week voorheen als gevolg van een minder gunstig analistenrapport nagenoeg goedmaakte. Rode lantaarn was Ontex (-4,4%) dat een ratingverlaging van een beurshuis kreeg.

Buiten de Bel 20 leed Euronav (+0,8%) zoals verwacht onder de lage vrachttarieven. De olietankerrederij belandde afgelopen kwartaal in de rode cijfers. Nyrstar (+9,4%) profiteerde dan weer volop van de aantrekkende zinkprijzen en het feit dat de reconversie van de loodsmelterij in het Australische Port Pirie naar een recyclage-eenheid op schema ligt. Ook zullen de Noord-Amerikaanse mijnen niet worden verkocht.

In de VS hadden de beleggers de eerste aankondigingen rond de fiscale hervorming beloofd door Trump verwacht. Bijgevolg veroorzaakte dit geen tumult op de markten.
Nasdaq van zijn kant vergaarde deze week slechts een beperkte winst ondanks de goede resultaten van Facebook en Apple.

In de oliesector ziet het ernaar uit dat na een crisis van ruim 3 jaar het ergste achter de rug is, en dit dankzij de remonte van de olieprijs en de herstelmaatregelen die diverse bedrijven namen. Over de voorbije week klommen de aandelen uit deze sector met gemiddeld 1,6%. Dit is te danken aan o.a. de puike resultaten van BP en Royal Dutch en aan de olieprijs (die in Londen de kaap van 61 USD overschreed). U mag Exxon, Chevron en Repsol kopen.

De Europese banksector bleef deze week stabiel. De resultaten bekendgemaakt door BNP Paribas en Société Générale bevestigen de negatieve impact van de lage rente.

De non-ferrosector (koper, zink) klom met 2%. Naar deze metalen is er een sterke vraag maar de voorraadniveaus liggen vrij laag, wat de prijzen hoger drijft. Koop Rio Tinto.

Deel dit artikel