Analyse
De Bank of England trekt voor de eerste maal in 10 jaar haar rente op 8 maanden geleden - vrijdag 3 november 2017
De leidende rente klimt van 0,25 naar 0,50%.

De markten hadden deze beslissing verwacht. Hoe dan ook, de verdere evolutie van het monetair beleid zal voornamelijk afhangen van de brexit-onderhandelingen.
In afwachting blijven we, ondanks het feit dat het VK nog steeds door een woelige periode gaat, inzetten op de beurs van Londen, o.m. op de FTSE100 die bestaat uit multinationals met een hoge beurskapitalisatie die het gros van hun winst buiten het VK boeken.
U mag nog altijd 15% van uw evenwichtige portefeuille besteden aan het fonds Threadneedle UK Equity Income Fund GBP.

Sinds begin 2017 ligt de Britse inflatie boven de 2%-doelstelling. Het feit dat de centrale bank tot nog toe de rente nog niet opdreef is dan ook vooral te wijten aan de vrij zwakke economische groei over de twee eerste kwartalen 2017 (slechts +0,3%). De lichte stijging in het 3e kwartaal bracht hier verandering in.

Gaat het hier om het begin van een gestage economische groei en een normalisering van de Britse monetaire politiek? Misschien is het een voorzichtig begin. De Bank of England overweegt namelijk inderdaad om over de drie volgende jaren twee nieuwe renteverhogingen door te voeren. Maar dan nog zou de leidende rente op slechts 1,0% uitkomen en zou de balans van de Bank of England ongewijzigd blijven (op zo’n 500 miljard euro).

Zelfs in het beste geval zal de monetaire politiek van de Bank of England in 2020 verre van genormaliseerd zijn. Hoe deze normalisering zal verlopen, zal overigens afhangen van de uitkomst van de brexit-onderhandelingen. Bovendien zal de leidende rente ook na de verhoging amper uitkomen op het niveau waarop ze werd gehandhaafd van maart 2009 tot augustus 2016. Reden waarom de Bank of England 15 maanden geleden een renteverlaging doorvoerde, was trouwens om de impact van de brexit toen beter op te vangen. 

Deel dit artikel