Analyse
Economische groei eurozone: bbp +2,5% in 3de kwartaal t.o.v. jaar eerder 7 maanden geleden - donderdag 2 november 2017
Dat cijfer ligt een eind boven het groeipotentieel op lange termijn van de eurozone en is meteen ook de sterkste prestatie sinds de overheidsschuldencrisis in 2011.

We blijven onze gediversifieerde portefeuilles gedeeltelijk beleggen in aandelen uit de eurozone.

De voorbije jaren werd in het kader van de economische groei van de eurozone bijna steevast verwezen naar het goede vormpeil van de Duitse economie, maar deze keer deed ook Frankrijk een stevige duit in het zakje met een groei van 2,2%, 's lands beste prestatie sinds 2011. Dat is te danken aan de investeringsgraad en aan de vraag vanwege de gezinnen, die allebei fors hoger klommen, terwijl de buitenlandse handel het moeilijk bleef hebben.
De economische heropleving in de eurozone gaat ook gepaard met een daling van de werkloosheid: die klokte in september af op 8,9%, het laagste cijfer sinds de financiële crisis van 2008/09 in dit geval.

Uiteraard blijven er grote verschillen tussen de eurolanden onderling: zo bedraagt de werkloosheid in Duitsland amper 3,6%, maar in Italië 11,1% en in Spanje zelfs 16,7%.
België en Portugal zitten daartussenin met cijfers van respectievelijk 7,1 en 8,6%.
De arbeidsmarkt kan dus nog verder verbeteren maar de daling van de werkloosheid is toch al goed nieuws voor de economie, want ze zal het vertrouwen van de consumenten aanwakkeren, hen aanzetten tot hogere uitgaven, en op die manier de groei verder ondersteunen.

Ondanks die dynamiek neemt de inflatie voorlopig niet toe (ze zou in oktober afklokken op 1,4%, ten opzichte van 1,5% in september).

Enerzijds zijn de politieke risico's zeker nog niet verdwenen in de eurozone (moeizame gesprekken waarvoor Merkel staat om een coalitie op de been te krijgen in Duitsland, Catalaanse crisis in Spanje), maar anderzijds blijft de ECB erg aanwezig om de economie te ondersteunen en heeft de conjunctuur onmiskenbaar de wind in de zeilen, waardoor ook de gezinnen vertrouwen tanken. 

Deel dit artikel