Analyse
De voorbije beursweek 8 maanden geleden - vrijdag 10 november 2017
Europa strandde deze week in het rood. De VS doen het amper beter.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op een verlies van ongeveer 1,5% terwijl de S&P 500 op weekbasis stabiel bleef. De Bel 20 viel met bijna 2% terug. Deze week gingen er maar weinig aandelen van de Brusselse index hoger.

In de VS zal het huidige voorstel van Trump rond de hervorming van het fiscale systeem mogelijks niet worden goedgekeurd. Beleggers vragen zich af of de gestemde maatregelen zullen voldoen om de economische groei van het land te stutten.

In Europa streken deze week heel wat beleggers hun winst op. Ook leden de markten onder de ontgoochelende resultaten die een aantal bedrijven bekendmaakten. De bankaandelen verloren 0,4%, onder andere als gevolg van de bekendmaking van teleurstellende resultaten (zoals die van Crédit Agricole, ABN Amro).

Binnen de Bel 20:
Lees onze recenste analyse rond Solvay (-5,3%)
– AB InBev leed onder het feit dat de analisten van Société Générale hun advies wijzigden van houden naar verkopen. Volgens hen is het koersniveau van het aandeel niet gerechtvaardigd gezien de groep amper gemiddelde operationele prestaties kon neerzetten.
– Ageas verloor 1,7% al kwam de kwartaalwinst in de verzekeringen boven de verwachtingen uit. Dit heeft de maken met de onzekerheid rond de deal met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders en de daling van de solvabiliteitsratio.
– Aperam (-4,1%) maakte een ontgoochelend resultaat bekend (klanten stellen hun bestellingen uit tot volgend jaar van voordeligere prijzen te kunnen profiteren).
– Bekaert (-3,1%) maakte een kwartaalresultaat boven de verwachtingen bekend maar blijft met moeilijkheden worstelen.
– bpost (+0,2%) kondigde een kwartaalresultaat in lijn met de verwachtingen aan.
– Engie (+1,4%) bevestigde zijn doelstellingen voor heel 2017 en rondde de verkoop af van zijn lng-activiteiten aan Total. Sinds begin 2017 boekte het aandeel een rendement van 30%. Engie is één van onze favorieten.
– Ontex (-7,2%) leed meer dan voorzien onder de grondstofprijzen en de wisselkoerseffecten.

Buiten de Bel 20:
Lees onze recentste analyses rond Agfa-Gevaert (-2,2%) en Ahold Delhaize (+4,5%)
– Exmar (+1,3%) en Euronav (+3,4%) werden geboost door de Europese goedkeuring van de belastingmethode toegepast op de resultaten van rederijen (op basis van de tonnage en niet van de winst).
– Balta (-5,6%) maakte een kwartaalomzet en -winst bekend die de markten ontgoochelden en verlaagde zijn vooruitzichten voor heel 2017. Sinds zijn beursintrede in juni verloor de koers 14%. We hadden u aangeraden dit aandeel te vermijden en bevestigen dit advies.

De halfgeleidersector zette de week goed in. Enerzijds lanceerde de Amerikaanse gigant Broadcom een bod op landgenoot Qualcomm (gewaardeerd op meer dan 110 miljard euro). Anderzijds kondigde Intel aan dat het weldra een nieuwe pc-chip op de markt zal brengen, die een combinatie zal zijn van een Intel-processor en een grafische AMD-processor. Via deze samenwerking willen de twee rivaliserende groepen Nvidia een hak te zetten. Deze specialist in grafische chips kende de afgelopen jaren immers een groot succes. Desalniettemin ging de sector deze week 0,7% lager als gevolg van een negatief advies van een invloedrijke marktspeler. Sinds begin 2017 bereikt het rendement van de sector desondanks 33% (voor de belegger in euro). Koop Intel en Melexis.

Deel dit artikel