Analyse
De voorbije beursweek 8 maanden geleden - vrijdag 13 oktober 2017
Deze week deden de markten het rustiger aan. Beleggers keken de kat uit de boom.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Terwijl het resultatenseizoen net van start ging, lijken de markten te aarzelen. Maar na de historisch hoge niveaus van vorige week is een zekere tempering niet meer dan logisch.
Vrijdagmiddag bleef de S&P 500 stabiel ten opzichte van een week geleden. De Stoxx Europe 50 klom op weekbasis met 0,4% en de Bel 20 met 0,6%.

De Bel 20 profiteerde van de verdere stijging van AB InBev (+1,7%; in het zog van de aandelen uit de consumptiegoederensector), de remonte van Umicore (+3,2%), dat hoger wordt gedreven door de interesse van beleggers voor batterijen voor elektrische auto’s en door de prijsstijging van de edelmetalen (het aandeel van Umicore zal op maandag 16/10 in tweeën worden gesplitst). Ontex (dat goed is voor amper 1,6% van de Bel 20) steeg met 4,1%, als gevolg van het advies van een broker, maar gezien de stijging van de grondstofprijzen in de volgende maanden nog zal wegen op de winstgevendheid, blijven we voorzichtig.

Wat de aandelen betreft die geen deel uitmaken van de Bel 20:
Belron, het filiaal in autoruiten van D’Ieteren (-0,9%) herfinancierde en verhoogde tegelijk zijn schuld, waardoor het een fraai dividend zal uitkeren aan D’Ieteren. Bij Agfa-Gevaert (-2,4%), heeft de raad van bestuur het project om de IT-activiteiten voor de medische sector in een aparte structuur onder te brengen, goedgekeurd (mogelijk is dit een voorbode van de opsplitsing van Agfa, wat de groep beter zou waarderen). Exmar (+4,1%) profiteerde van de aankondiging van de verkoop van een schip dat niet voor de lange termijn was verhuurd (gezien de overcapaciteit op de markt kon de groep maar geen huurder vinden). Care Property Invest (-0,3%) lanceert een kapitaalverhoging waarop u best niet intekent. Nog in de vastgoedsfeer plaatsen de 2 hoofdaandeelhouders van VGP (-5,4%) een deel van hun aandelen bij het publiek met een korting t.o.v. de beurskoers (we raden u aan niet in te tekenen).

In Europa deden deze week vooral de defensievere aandelen het beter: zo klom de nutssector met 3% en de sector voor consumptiegoederen met 2,6%. De Europese banken vielen echter terug, net als hun Amerikaanse tegenhangers (-2,4%), waarvan de bekendgemaakte resultaten maar weinig enthousiasme uitlokten op de markten.

In Japan ging de beurs van Tokyo op weekbasis 2,2% hoger en bereikte ze zo haar hoogste punt van de laatste 20 jaar. Dit is te danken aan de goede gezondheid van de wereldconjunctuur (grote Japanse bedrijven zijn voor een groot stuk afhankelijk van hun export).

Op de agenda

– Maandag 16 oktober: opsplitsing in 2 van het aandeel van Umicore
– Dinsdag 17 oktober: resultaat van IBM; omzet van Danone
– Woensdag 18 oktober: tussentijdse verklaring van Barco
– Donderdag 19 oktober: resultaat van Wereldhave Belgium, Unilever en Verizon; omzetcijfer van Carrefour; tussentijdse verklaring van Michelin
 Vrijdag 20 oktober: resultaat van Daimler, General Electric, Procter & Gamble en UCB; tussentijdse verklaring van ThromboGenics

Deel dit artikel