Analyse
De voorbije beursweek 9 maanden geleden - vrijdag 6 oktober 2017
De Europese beurzen hielden deze week goed stand ondanks de spanningen in Spanje. De Amerikaanse beurzen bereikten nieuwe records.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de Bel 20 af op een winst van 0,9% op weekbasis. De Stoxx Europe 50 klom afgelopen week met 0,8% en de S&P 500 met 1,3%.

De Bel 20 profiteerde deze week van de goede prestatie van AB InBev (+2,4%), dat de afstoting van zijn belang in Coca-Cola Beverages Africa kon afronden, alsook van de remonte van Colruyt (+3,1% na een duik van ±5% de voorbije week als gevolg van een winstwaarschuwing). Telenet (+4,7%) werd deze week geboost door een positief advies van JP Morgan. Wij zijn echter minder optimistisch, vooral gezien het project van de Vlaamse regering voor de uitrol van een glasvezelnetwerk dreigt te wegen op de winstgevendheid van Proximus (verloor 1%) en Telenet. Ontex (+3,2%) kondigde de bouw aan van een fabriek in Polen (deze investering past in het voorziene budget). Umicore (+3,5%) profiteerde dan weer van een initiatief van de Europese Commissie die de industriële samenwerking in het batterijensegment in de hand zou moeten werken.

Wat de Belgische aandelen betreft die geen deel uitmaken van de Bel20 verraste Roularta met zijn terugtrekking uit de tv- en radioactiviteiten en de aankoop van een 50%-belang in Mediafin (De Tijd, L’Echo) om zo zijn financiële gezondheid op te krikken (vraag is echter of de vergaarde cash op een degelijke manier zal worden aangewend). Atenor (+2,4%) blijft inzetten op Centraal-Europa (kocht een goed gelegen terrein in Boekarest voor een kantorenproject). Melexis (+5,6%) bereikte een nieuw record dankzij de puike vooruitzichten in de halfgeleidersector (sinds ons eerste koopadvies in 2011, behaalde het aandeel een rendement van 549%!).

In de VS dreven de economische macrocijfers deze week de beurzen hoger. Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van 1,3% op weekbasis. De Dow Jones ging deze week 1,7% hoger en de Nasdaq 1,4%. Amerikaanse aandelen blijven aantrekkelijk. Raadpleeg onze strategie en gebruik onze aandelenselector en ontdek hoe u het best in de VS belegt.

In Europa hebben de spanningen in Spanje amper een impact gehad op de beurzen. Volgens de markten zouden de relaties tussen Madrid en Barcelona moeten beteren. De beurs van Madrid kon de schade beperken (-2%). De Stoxx Europe 50 sloot de week af op een kleine winst van 0,8%.
Als gevolg van de Catalaanse problemen en de puike Amerikaanse macrocijfers verloor de euro deze week echter terrein. De Europese eenheidsmunt sloot de week af op 1,169 USD.
De Spaanse bankaandelen verloren een paar pluimen, maar over het algemeen ging de Europese banksector er deze week op vooruit (+0,3%).

Op wereldniveau klom de grondstoffensector deze week met 3,7% en de staalsector met 3,1% (onze favoriet uit de mijnsector, Rio Tinto steeg met 6,1%). De autosector ging 4,8% hoger, de luchtvaartsector 7% (dankzij de bekendmaking van fraaie macrocijfers).

Op de agenda

– Maandag 9 oktober: omzet van LVMH
– Woensdag 11 oktober: kwartaalresultaat van BlackRock
– Donderdag 12 oktober: dividenduitkering van Mondelez (0,22 USD bruto)
– Vrijdag 13 oktober: kwartaalresultaat van Bank of America; dividenduitkering van Engie (0,35 EUR)

Deel dit artikel