Analyse
De Britse inflatie bereikte in september 3%, haar hoogste punt sinds april 2012 8 maanden geleden - woensdag 18 oktober 2017
Hoe valt die stijging te verklaren?

De Britse economie lijdt alsmaar meer onder de onzekerheid voortvloeiend uit de Brexit. Maar voor de lange termijn behoudt het land potentieel. Britse aandelen blijven een must voor uw portefeuille. Gebruik onze fondsenselector en onze aandelenselector om optimaal in het VK te beleggen. Ontdek ook onze strategie om uw beleggingen evenwichtig samen te stellen.

De hoge vlucht van het prijzenpeil is onder meer het gevolg van de stijging van de voedingsprijzen (+0,8% tussen augustus en september 2017 ten opzichte van een daling van 0,4% een jaar voorheen). Ook de prijzen voor het transport, vrije tijd en cultuur dreven de inflatie hoger.

De hoofdreden voor de prijsstijging van de laatste maanden is echter te zoeken bij de terugval van het Britse pond. Hierdoor worden geïmporteerde goederen immers duurder.

De inflatie kwam in september uit op 3%, wat fors boven de doelstelling van de Bank of England ligt (2%). Als gevolg hiervan takelt de koopkracht van de Britse gezinnen af en dreigen de gezinsuitgaven erop achteruit te gaan, en dit terwijl ze de groeimotor van de Britse economie vormen. Bijgevolg zou de Britse centrale bank op het monetaire comité van 2 november wel eens kunnen beslissen een renteverhoging door te voeren om het pond te stutten.

Deel dit artikel