Analyse
De voorbije beursweek 8 maanden geleden - vrijdag 20 oktober 2017
Bedrijven maken volop hun kwartaalresultaten bekend. Niettemin bleven de markten afgelopen week over het algemeen stabiel.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Hieronder vindt u de gedetailleerde evoluties van afgelopen week t.e.m. vrijdagmiddag:
– Bel 20: +0,2%
– Stoxx Europe 50: -0,4%
– S&P 500 (Verenigde Staten): +0,3%
– Nasdaq (Verenigde Staten): stabiel
– Euro: 1,18 dollar (stabiel)
– Belgische rente op 10 jaar: 0,70% (t.o.v. 0,73% vorige week)

EERSTE KWARTAALRESULTATEN BEKENDGEMAAKT

Tot nog toe zitten er bij de aangekondigde bedrijfsresultaten geen slechte verrassingen. Dit is geruststellend nieuws gezien de beurzen al maandenlang hoger gaan in de hoop op de bekendmaking van stijgende bedrijfswinsten. IBM (kopen) veerde met 9,4% op na de aankondiging van beter dan verwachte kwartaalresultaten die erop wijzen dat de strategische ontwikkelingen van de groep op het vlak van de cloud hun vruchten afwerpen. Ook Pearson (+9%, houden) en Abbott (+2,5%, houden) zetten puike prestaties neer.
De mijnsector (-1,3%) daarentegen leed deze week onder de ontgoochelende resultaten van BHP en de beschuldiging van fraude aan het adres van Rio Tinto (-2,4%, kopen). De week was nochtans goed begonnen met puike Chinese macrocijfers.
In het licht van de aanhoudende spanningen tussen Madrid en Barcelona ging het er op het einde van de week echter iets minder goed aan toe. De Spaanse beurs viel deze week met 0,6% terug en de Stoxx Europe 50 moest 0,4% prijsgeven. In de VS klom de S&P 500 met 0,3% en bereikte de Dow Jones (+1,3%) met 23.167 punten een historisch record. Al flirten de Amerikaanse aandelenbeurzen met hun maxima, toch blijven ze interessant. Beleg echter maximum 10% van uw vermogen in de VS. We raden u onder meer de tracker iShares Core S&P 500 ETF aan, die u toelaat in één klap op de 500 grootste Amerikaanse aandelen in te zetten.

BRUSSEL: STABIEL

Binnen de Bel 20 gingen Bekaert (+4,2%, houden), dat de laatste weken niet kon meegenieten van de remonte van de cyclische aandelen, en Ageas (+3%, houden) op weekbasis mooi hoger. Tegelijk viel twee derde van de Belgische hoofdindex echter lichtjes terug. De koers van Ageas reageerde op het bericht dat de groep uitstel vroeg voor een deadline van het Hof van Beroep van Amsterdam, die op 17 oktober verstreek, om een aangepaste versie van het schikkingsvoorstel met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders in te dienen. Ageas heeft uitstel gevraagd, maar is tegelijk bereid om 100 miljoen euro extra op tafel te leggen.
De rode lantaarn is deze week de holding Ackermans & van Haaren (-3%, houden). Die leed onder geruchten rond akkoorden om de subsidies aan offshore windmolenparken terug te dringen, een segment waarin zijn filiaal DEME erg actief is. We hielden hiermee al rekening in onze ramingen.
Tenslotte bleef zwaargewicht AB InBev (verkopen) na een mooie remonte van 10% sinds september, deze week stabiel. In afwachting van de bekendmaking van de kwartaalresultaten (op 26/10), die wellicht zullen worden geboost door positieve wisselkoerseffecten, kijken de beleggers de kat uit de boom. Tal van hen vindt het aandeel inmiddels namelijk vrij duur.
Wat de aandelen betreft die niet tot de Bel 20 behoren:
De biotech Ablynx nam deze week een duik van 8,2%, en dit ondanks het feit dat de groep verklaarde dat ze van plan is kapitaal op te halen en haar intrede te doen op de Amerikaanse beurs. Toch valt deze terugval sterk te relativeren. Want zelfs na deze correctie kan het aandeel bogen op een stijging van 33% sinds eind september. De mooie resultaten van de laatste fase van het klinisch onderzoek voor zijn verst gevorderde medicijn zijn erg aanmoedigend. Schrikt het hoge risico u niet af, dan mag u het aandeel van deze biotech, die flink wat producten in ontwikkeling in haar pipeline heeft zitten, in portefeuille houden.
Bij D’Ieteren heeft het filiaal Belron, dat zijn activiteiten wil uitbreiden en niet enkel meer in de autoruiten actief wil zijn, met een kleine overname in Frankrijk (0,5% van de groepsomzet) de markt voor woningherstellingen aangeboord (renovatie, noodherstellingen…). Houden.
Barco (houden) klokte vrijdagmiddag af op een verlies van 2% op weekbasis ondanks dat de groep haar jaardoelstellingen bevestigde toen ze haar kwartaalcijfers bekendmaakte.
De sterkste stijging werd deze week geboekt door ThromboGenics, waarvan de koers een vlucht nam van meer dan 24%. Vorige week ging het aandeel al 8% hoger na de bekendmaking van het resultaat van een preklinisch onderzoek van één van zijn behandelingen in een wetenschappelijk blad. De kwartaalresultaten waren op zich niet verrassend. Profiteer van de koersstijging om te verkopen in geval u dit aandeel in portefeuille heeft. Gezien de producten in ontwikkeling in een weinig gevorderd stadium zitten, zijn de slaagkansen van de groep moeilijk in te schatten.

Deel dit artikel