Analyse
Balans van de situatie op de markten voor de maand oktober 8 maanden geleden - dinsdag 31 oktober 2017
De verstrakking van het monetaire beleid had een beperkte impact en woog niet op tegen de indicatoren en de kwartaalresultaten van de bedrijven.
Balans van de situatie op de markten voor de maand oktober

Balans van de situatie op de markten voor de maand oktober

Nadat de internationale beurzen in september al 2,4% hoger klommen voor beleggers in euro, deden ze er in oktober (cijfers tot 27/10) nog eens 4% bij. Sinds begin dit jaar halen beleggers in euro een rendement van 9,5%, met dank aan de eurozone (+17,1%) en de groeilanden (+10,3%).

De euro vatte oktober aan rond 1,18 USD en eindigde de maand rond 1,16 USD
De daling van de euro heeft veel te maken met de beslissing van de ECB om haar activa-inkoop weliswaar wat terug te schroeven (30 miljard EUR per maand i.p.v. 60) maar wel nog minstens 9 maanden langer voort te zetten. Draghi en co. geven daarmee aan dat de balans van de instelling zal blijven aanzwellen, waardoor de obligatierente in de eurozone laag zal blijven. Rond de 0,4% voor de Duitse 10-jaarsrente en rond de 0,65% voor de Belgische, zijn die rentevoeten vandaag immers nog altijd extreem laag. Maar als de euro terrein verliest, heeft dat ook veel te maken met het contrast t.o.v. de VS, waar de fiscale hervorming zich nu echt aankondigt en de normalisatie van het monetaire beleid wordt voortgezet. De Amerikaanse 10-jaarsrente zit dan ook in de lift, rond de 2,5% vandaag t.o.v. dieptepunten van slechts 2% begin september. En die trend zal zich wellicht doorzetten: het aangekondigde groeicijfer van 3% voor het 3de kwartaal (flink boven het langetermijnpotentieel van de VS) bevestigt het goede vormpeil van 's lands economie. Het renteverschil tussen de Duitse en Amerikaanse 10-jaarsrente is groter dan 2%, wat het logisch maakt dat beleggers liever voor activa uit de VS kiezen. Als de heropleving van de economie in de eurozone aan kracht zou inboeten, zal die tendens alleen sterker worden en zo ook de dollar verder ondersteunen.

De beurzen van de eurozone presteerden in oktober onder het gemiddelde, o.a. door de problemen in zuiderse lidstaten (Catalonië). De Britse beurs bleef ook wat haperen door de heikele brexitonderhandelingen.

De Chinese beurzen gingen 9,5% hoger. Met een cijfer van 6,8% voor het 3de kwartaal blijft de economische groei hoog, en president Xi Jinping kwam versterkt uit het 5-jaarlijkse congres van zijn communistische partij. De uitdagingen voor het land blijven enorm (kredietzeepbel, veroudering bevolking, enz.) maar door in te zetten op innovatie en door massaal te investeren in onderzoek en ontwikkeling lijkt China toch op weg naar een kwaliteitsopmars en naar een groeimodel dat in grotere mate steunt op zijn binnenlandse markt en in mindere mate op goedkope exportproducten.
Blijf 10% van uw portefeuille aan Chinese aandelen besteden, via het fonds Fidelity China Focus EUR.

Japanse aandelen klommen 6,7% hoger en bereikten hun hoogste niveau in 21 jaar
De Japanse economie profiteert via haar export van de gunstige wereldconjunctuur en de overwinning van premier Abe bij de vervroegde verkiezingen van 22 oktober waarborgt een voortzetting van het ultraflexibele monetair beleid (gunstig voor de beurzen). Door de situatie op de binnenlandse markt (vergrijzing bevolking) en het risico op een verdere ontwaarding van de yen zijn we echter geen koper.

De conjunctuurgevoelige sectoren (o.a. chemie, staal en non-ferro) lieten de beste prestaties optekenen door de goede indicatoren zowat overal ter wereld (werkloosheid op laagste niveau sinds 2009 in Europa en sinds 2001 in de VS).

Ook de Amerikaanse technologiesector behoort tot de maandwinnaars
Die zal het sterkst profiteren van de door Trump aangekondigde lagere belastingheffing op cash die Amerikaanse bedrijven repatriëren. Intel (+19%) en Cisco Systems (+5,4%) mag u kopen, net zoals IBM (+8,1%), dat eindelijk weer met groei lijkt aan te knopen.

De Amerikaanse telecomsector zat nog maar eens in het verliezende kamp
De sector verloor -4,5% in oktober en al 18% sinds begin 2017! Een schril contrast met de Europese telecomaandelen, die na meerdere moeilijke jaren in oktober 3,2% hoger gingen. In de VS stak Verizon in februari het vuur aan de lont van een nieuwe prijzenoorlog door opnieuw een aanbod te lanceren met onbeperkt dataverkeer (was het 5 jaar terug mee gestopt). Daarnaast lijden de koersen van marktleiders AT&T en Verizon onder het lopende fusieproject tussen de nummers 3 en 4, met name T-Mobile US en Sprint. Die fusie zou de comfortabele rentabiliteit van de marktleiders kunnen aantasten. Tot slot kan ook het bod van AT&T (-10,4%) op Time Warner, dat nog altijd wacht op groen licht van de autoriteiten, niet overtuigen omdat het de schuldenlast zal doen ontsporen.

Deel dit artikel