Analyse
De voorbije beursweek 9 maanden geleden - vrijdag 29 september 2017
Vrijdagmiddag stond de S&P 500-index 0,3% hoger dan een week eerder. De Stoxx Europe 50 en onze Bel 20 klokten allebei 0,9% hoger af.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Beurzen eindigen de week in het groen

– Het feit dat de beurzen de voorbije week hoger gingen, is onder meer te danken aan de verwachte rentestijging in de VS nog later dit jaar. Dat vooruitzicht is immers goed nieuws voor de aandelen uit de banksector (hogere rentemarges), die zowel in de VS (+2,8%) als in Europa (+0,8%) hoger gingen. Ook de hoop op fiscale hervormingen in de VS, die gunstig zullen zijn voor de winstcijfers van de beursgenoteerde bedrijven, ondersteunde de markten (al plaatst het uitblijven van concretere mededelingen daaromtrent toch een domper op het enthousiasme). Tot slot gaf ook de bijkomende stijging van de aandelen uit de oliesector (+2,1%) een extra impuls. De prijs voor een vat ruwe olie steeg verder door dankzij een beter (maar wellicht ook tijdelijk) evenwicht tussen vraag en aanbod. Van de aandelen die we koopwaardig vinden, profiteerde Exxon Mobil het sterkst (+2,8%).
– Een aantal doorgaans erg populaire aandelen moest wel verliezen toestaan. Facebook gaf 1,1% prijs, Tesla moest 3,3% achteruit, Netflix 3,5%. De beleggers stellen zich vragen bij de hoge koersniveaus van sommige van die aandelen, en dat is niet onterecht. Het is belangrijk om selectief te zijn in deze sectoren en uitsluitend in te zetten op goedkope aandelen.

Brussel volgt het gemiddelde van de Europese beurzen

– Binnen de Bel 20-index was Colruyt de grote verliezer van de week. De discounter verloor ruim 4,5% na de bekendmaking van veeleer ontgoochelende jaardoelstellingen. Door de scherpere concurrentie behoort een winstdaling over het volledige boekjaar tot de mogelijkheden, maar de groep blijft wel eigen aandelen inkopen en zal ook blijven investeren. De koersdaling van Colruyt werd gecompenseerd door het herstel bij AB InBev (+3,1%), en de stijging van Umicore (+3%). Het resultaat van de brouwerijgroep spint garen bij de daling van de euro. Umicore, dat sinds begin 2017 al 30% hoger spurtte en inmiddels flirt met zijn historische recordhoogtes, is o.i. nog altijd koopwaardig. De groep bekleedt sterke posities op veelbelovende markten met een hoog groeipotentieel. Samen met Melexis, dat 3,9% hoger klom, boekte het aandeel de sterkste terreinwinst van de aandelen die we aanbevelen.
– Buiten de Bel 20 kon IBA (+0,3%) niet echt profiteren van de bekendmaking dat het nog meer gaat samenwerken met het Zweedse Elekta. Die samenwerking mag dan strategisch al een goede zet zijn, ze maakt ook duidelijk dat de strijd tegen concurrent Varian geen pretje wordt. Agfa-Gevaert, tot slot, spurtte 8,8% hoger na een enthousiast rapport van een broker over het halfjaarresultaat en de plannen om de IT-activiteiten in een spin-off te stoppen (het aandeel vertoont wel nog altijd een verlies van 18% t.o.v. mei, het moment dat we gestopt zijn om het aan te bevelen).

OP DE AGENDA

– Maandag 2 oktober: dividenduitkering Coca Cola (0,37 USD bruto)
– Dinsdag 3 oktober: dividenduitkering Kimberly-Clark (0,97 USD bruto)
– Vrijdag 6 oktober: dividenduitkering Merck (0,47 USD bruto)

Deel dit artikel