Analyse
De voorbije beursweek 10 maanden geleden - vrijdag 8 september 2017
De Bel 20 klom deze week met 0,7%, gestut door de koersstijging van Engie (+4,5%). De euro nam nog maar eens met 1,7% toe t.o.v. de dollar.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

In het zog van de spanningen rond Noord-Korea schreven de beurzen begin deze week rode cijfers. Uiteindelijk kon het tij echter keren. De Amerikaanse aandelen vielen op weekbasis slechts lichtjes terug en de Stoxx Europe 50 bleef vrijwel stabiel. De Bel 20 boekte dan weer een winst van 0,7%. Ook de euro, die deze week met 1,7% klom tegenover de dollar, trok deze week flink wat aandacht.

Hieronder vindt u de gedetailleerde evoluties van afgelopen week t.e.m. vrijdagmiddag:
– Bel 20: +0,7%
– Stoxx Europe 50: +0,1%
– S&P 500 (Verenigde Staten): -0,5%
– Nasdaq (Verenigde Staten): -0,6%
– Euro: 1,21 dollar (+1,7%)
– Belgische rente op 10 jaar: 0,70% (0,71% vorige week)

BELGIË: BETER DAN HET GEMIDDELDE

De beurs van Brussel deed het deze week iets beter dan het gemiddelde. Vrijdagmiddag klokte de Bel 20 op weekbasis af op een winst van 0,7%.
De algemene terugval van de financiële aandelen (Ageas -2%, ING -1,4%, KBC -1,5% ; alle drie houden), ontgoocheld door de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB) m.b.t. haar monetaire politiek, kon worden gecompenseerd door een aantal fraaie individuele prestaties.
De Bel 20 werd inderdaad geboost door de fikse koersstijging van Engie (+4,5% ; kopen). Het feit dat de Franse staat slechts een beperkt deel van zijn belang in Engie van de hand deed en dit bovendien tegen een prijs lichtjes onder de beurskoers, stelde de beleggers gerust. Ook Umicore (+4,6%; kopen) gaf de Bel 20 een duw in de rug. De koers komt nu aardig in de buurt van zijn historische hoogtepunten. Ondanks dat het aandeel sinds begin 2017 een rendement vergaarde van 23%, raden we u nog steeds aan Umicore te kopen daar de groep actief is op markten met mooie groeivooruitzichten.
Wat de bedrijfswereld betreft, loopt het resultatenseizoen stilaan op zijn einde. De holding Brederode (houden) zag zijn portefeuille in de positieve zin verder evolueren, al boekte ze geen uitmuntende prestaties. Sofina (verkopen) zag zijn portefeuille in lijn met de markten in waarde toenemen. De decote (ongeveer 20%) lijkt ons vanuit een historisch standpunt echter erg klein. De biotech ThromboGenics (verkopen) zag zijn omzet over het eerste halfjaar zoals verwacht alweer terugvallen (-33%). Wellicht zal de groep volgend jaar vers kapitaal moeten ophalen om haar onderzoek, dat tegenwoordig gericht is op oogziektes in geval van diabetes, verder te kunnen zetten.
In de vastgoedsector boekte de GVV Aedifica (verkopen) voor het boekjaar 2016-17 alweer fraaie resultaten, geboost door de uitbreiding van zijn portefeuille in de rusthuizen. Maar na een sterke koersklim over de twee laatste jaar (+55%), is Aedifica één van de duurste GVV's geworden op de markt.
Nyrstar (houden) is nog steeds zijn torenhoge schuld aan het herschikken. Binnenkort zal het een nieuwe obligatie uitgeven om zo het hoofd te kunnen bieden aan een oudere obligatie die in 2018 vervalt en de uitbetaling tot 2024 kunnen uitstellen.
Bij de Belgische aandelen die deze week fors schommelden en wij koopwaardig achten, vinden we Umicore en EVS (kopen) dat deze week met meer dan 2% opveerde, nadat het vorige week 5,8% lager dook, als gevolg van de weinig opbeurende verklaringen van het management, dat worstelt met het feit dat zijn klanten de knip op de portemonnee houden.
De grootste volatiliteit zagen we deze week tenslotte bij specialist in industriële koelsystemen en luchtzuivering Hamon (verkopen). Na een klim van 27% op twee dagen tijd kregen de beleggers wel erg ontnuchterend nieuws: de groep blijft verlies lijden, ze kampt met een precaire situatie en de kostenbesparingen zullen pas tegen 2018 al hun vruchten afwerpen. Uiteindelijk klom de koers deze week met slechts 5%.

EUROZONE: MONETAIRE STATUS QUO

Donderdag besloot de ECB om de monetaire status quo aan te houden. Hierbij handhaaft ze de leidende rente op 0%. De afwachtende houding van de ECB kan misschien verrassend lijken daar ze nog maar net haar groeivooruitzichten heeft verhoogd. Maar de stijging van de euro zou op het inflatiepeil kunnen wegen en dat baart onze monetaire autoriteiten toch wat zorgen. Een duurzame stijging van de rentevoeten is dus niet voor morgen. Ook zullen de obligaties in euro nog een flink tijd onvoldoende aanlokkelijk blijven.
Voor een risicoloze belegging op lange termijn (minimum 8 jaar), ga voor een degelijke spaarverzekering.
De financiële sector, die de rentevoeten liever zou zien stijgen, boerde deze week achteruit. Dit is het geval voor onder meer AXA (-2,1% ; kopen) en UBS (-1,1% ; kopen). Profiteer van de terugval van deze 2 aandelen om ze tegen een interessante prijs in huis te halen.
De Europese autosector daarentegen ging deze week 2,8% hoger, na de bekendmaking van puike verkoopcijfers voor de maand augustus (+4,9% volgens een onafhankelijk bureau) en het positief advies van een aantal analisten.
Onder meer de Duitse autoconstructeur BMW (kopen) kon er deze week mooi op vooruitgaan (+4,4%). Hierdoor valt zijn verlies met iets minder dan 7% terug. De koers, die onvoldoende rekening houdt met de recente goede resultaten, beschikt nog over een fraai stijgingspotentieel. Overigens gaat het aandeel gepaard met een aanlokkelijk dividendrendement (4,3%).

AMERIKAANSE BEURZEN LICHTJES LAGER

Medio deze week viel de bezorgdheid van de beleggers in de VS plots terug nadat Republikeinen en Democraten een akkoord konden bereiken om het plafond voor de overheidsschuld te verhogen. De aandelenmarkten bleven echter in de rode cijfers zitten.
De oliesector klom niettemin met 0,2% dankzij de stijging van de olieprijs gezien de raffinaderijen die als gevolg van Harvey een tijd stil lagen, inmiddels werden heropgestart. Hierdoor zou de vraag naar het zwarte goud moeten toenemen. Koop in deze sector Exxon (+3,2%), Chevron (+2,8%) en Repsol (beurs van Madrid; +1%).
Globaler gezien is het vooral de remonte van de euro en bijgevolg de daling van de dollar, die in de loop van de laatste maanden op het rendement van de Amerikaanse aandelen hebben gewogen. Als gevolg van de vergadering van de ECB afgelopen donderdag, is de euro verder in waarde toegenomen t.o.v. de dollar (1,21 dollar voor 1 euro). Profiteer van de zwakkere dollar om Amerikaanse aandelen tegen een zacht prijsje in huis te halen. Ontdek welke Amerikaanse aandelenfondsen volgens ons koopwaardig zijn en besteed er 10% aan van uw beleggingsportefeuille.

Deel dit artikel