Analyse
Canada verhoogde zijn leidende rente op 6 september 10 maanden geleden - donderdag 7 september 2017
De rente klom van 0,75 tot 1%.

Canadese aandelen blijven een must, wilt u uw portefeuille diversifiëren. Bent u op zoek naar een evenwichtige beleggingsstrategie, dan mag u er 5% van uw portefeuille aan besteden via de tracker iShares MSCI Canada ETF.

Deze tweede renteverhoging is het gevolg van de steeds betere economische situatie. De monetaire autoriteiten benadrukken dan ook dat de economische macrocijfers die recentelijk werden bekendgemaakt, boven de verwachtingen uitkwamen. Dit bevestigt het standpunt van de centrale bank dat de groei in Canada "nu algemener en autonomer is".

Ondanks de zwakke inflatie (0,9% in juli) besloten de monetaire autoriteiten dus om hun politiek verder te normaliseren. Overigens nam de Canadese dollar nog in waarde toe t.o.v. de Amerikaanse dollar, wat er nog maar eens op wijst dat de Canadese economie aan het aansterken is.

De meeste analisten hadden de beslissing van de bank van Canada, die op 6 september werd uitgevoerd, niet zien aankomen. Een bruuske verstrakking van de monetaire politiek moet men in de volgende maanden echter niet verwachten. Ook veranderen we niets aan onze ramingen. De leidende rente blijft erg laag en de binnenlandse vraag zal niet terugvallen, maar wel de economie verder ondersteunen.

Deel dit artikel