Analyse
Groeiversnelling in Australiƫ 10 maanden geleden - woensdag 6 september 2017
De Australische economie ontgoochelde in het 1e kwartaal maar groeide sneller aan in het 2e kwartaal (+0,8%).

De groeiversnelling werd vooral in de hand gewerkt door de export en de binnenlandse vraag. U mag 5% van uw dynamische portefeuille beleggen in Australische activa via het fonds Fidelity Australia of de tracker iShares MSCI Australia.

In het 2e kwartaal klom de export met 2,7% ten opzichte van het 1e kwartaal, goed voor 0,6% van de economische groei. De gezinsuitgaven klommen dan weer met 0,7% en dreven zo de economie 0,4% hoger. Ook de overheidsuitgaven (+1,2%) boostten de economische activiteit.

De privé-investeringen daarentegen vielen met 1,1% terug als gevolg van de ineenstorting van de sector voor niet-residentieel vastgoed (-7,7%). Ook de kelderende voorraden wogen op de economische activiteit.

Het bbp nam op jaarbasis met 1,8% toe in het 2e kwartaal t.o.v. 1,7% in het 1e kwartaal. Bijgevolg blijven de vooruitzichten rooskleurig ogen en zal de Australische economie wellicht voor het 26e jaar op rij kunnen groeien. De centrale bank deed er dus goed aan om haar leidende rente historisch laag te houden (1,5%), vooral gezien de inflatie nog steeds amper 1,9% bedraagt.

Op de obligatiemarkten blijft de Australische rente te laag om de verwachte terugval van de (overgewaardeerde) dollar t.o.v. de euro te compenseren.
Wat de aandelenmarkten betreft, is de beurs van Sydney slechts interessant op de lange termijn en voor beleggers met een dynamisch profiel.

Deel dit artikel