Analyse
De laatste statistieken bevestigen dat het VK met economische problemen worstelt 11 maanden geleden - donderdag 10 augustus 2017
Sinds het begin van het 2e halfjaar is de Britse economie plots gestopt met groeien.

De moeilijke onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit drukken de groei. Ook in het 2e halfjaar en mogelijks zelfs volgend jaar zal die tendens zich voortzetten. Maar gezien de beurs van Londen vooral multinationals herbergt, blijft ze interessant. U mag er 15% van uw evenwichtige portefeuille aan besteden via het fonds Threadneedle UK Equity Income Fund GBP.

Van het 1e op het 2e kwartaal groeide de Britse economie met slechts 0,3%. Alle economische sectoren zijn hierbij betrokken.

De groei van de industriële productie met 0,5% van mei op juni is echter enkel te danken aan het feit dat de olieproductie op volle toeren draaide daar in de sector binnenkort de gewoonlijke zomerse onderhoudsbeurten zullen plaatsvinden. Over het hele kwartaal daarentegen boerde de industriële productie met 0,4% achteruit.

Vooral de productie van uitrustingen voor de transportsector viel in het 2e kwartaal terug (-2,2%). Overigens trachten autoconstructeurs, daar de Brexit de autosector wellicht hard zal treffen, hun activiteit in het VK af te remmen, in afwachting dat de onderhandelingen achter de rug zijn. In de bouwsector tenslotte, ging de activiteit in juni voor de 3e maand op rij bergaf (van het 1e op het 2e kwartaal: -1,3%).

Wat de buitenlandse handel betreft, nam het handelstekort in juni fors toe (4,6 miljard terwijl dit in mei 2,5 miljard was en 3,6 miljard een jaar voorheen). De export boerde achteruit (-0,7%) en het bedrag aan geïmporteerde goederen bereikte een record (+3,3%). Vreemd genoeg zwengelt de daling van het Britse pond de verkopen in het buitenland niet aan. Wel neemt het prijskaartje van de import hierdoor massaal toe.

Deel dit artikel