Analyse
De OESO kondigt voor 2017 de sterkste groei van de wereldeconomie aan sinds 2011 11 maanden geleden - donderdag 24 augustus 2017
Toch handhaven de centrale banken hun politiek.

De banken willen kost wat een bruuske renteverhoging vermijden, daar dit een overdreven negatieve impact tot gevolg zou hebben.
Obligaties met een gul rendement zijn dus zeker nog niet voor morgen. Bijgevolg zult u als belegger nog een tijdlang uw portefeuille voornamelijk met aandelen moeten spekken.

De macrocijfers sinds begin 2017 zijn fraai en globaal gezien werden de groeivooruitzichten opgetrokken. De OESO maakte in zijn ramingen op 7 juni bekend "dat de groei van het wereldwijde bbp zal worden geboost door het toenemend vertrouwen van de bedrijven, de stijging van de industriële productie, het herstel van de arbeidsmarkt en het handelsverkeer".

Voor 2017 voorziet de organisatie een stijging van het bbp met 3,5%. Ook het IMF bevestigt dat het herstel een feit is. Desondanks blijven de centrale banken voorzichtig en handhaven ze hun soepele monetaire politiek. Zo blijft de leidende rente in de eurozone en Japan steken op 0. En in de VS schommelt ze nog steeds tussen 1 en 1,25% en dit ondanks de aanhoudende economische groei, de volledige tewerkstelling en een inflatie van ongeveer 2% sinds begin 2017. In China wordt krediet dan weer massaal aangezwengeld, al betekent dit dat de schuldenberg hierdoor buitensporig toeneemt.

Volgens de centrale banken gaan de sterke groei van de wereldeconomie en het handhaven van de soepele monetaire politiek hand in hand. En terwijl sommigen pleiten voor een renteverhoging gezien de huidige economische dynamiek, menen de banken dat die tendens net te danken is aan hun tussenkomst op de markten. De bank van Japan gaat zelfs nog een stap verder en is van plan de staatsrente op 10 jaar tot nul te herleiden. Het is inderdaad zover gekomen dat gratis kredietverlening in Tokio nu niet meer een middel is om de economie en de inflatie te boosten, maar wel een voorwaarde!

De voorzichtigheid van de centrale banken is ook en vooral te wijten aan de situatie op de obligatiemarkten. Wereldwijd is er momenteel namelijk 10.000 miljard dollar aan overheidsobligaties met een negatief rendement in omloop. Gaat de rente hoger, dan betekent dit flink wat verlies voor de obligatiehouders. Een plotse stijging van het renteniveau vormt voor de wereldeconomie volgens de analisten en de centrale banken trouwens de grootste bedreiging. Meteen ook de reden waarom de banken hun discours milderen wanneer spanningen op de obligatiemarkten opduiken.

Deel dit artikel