Analyse
De orkaan Harvey was begin deze week het centrum van alle aandacht op de markten 10 maanden geleden - donderdag 31 augustus 2017
Zou deze natuurramp het herstel van de Amerikaanse economie in de kiem kunnen smoren?
De orkaan Harvey was begin deze week het centrum van alle aandacht op de markten

De orkaan Harvey was begin deze week het centrum van alle aandacht op de markten

Gezien er recentelijk geen belangrijke economische macrocijfers werden bekendgemaakt, zijn beleggers bezorgd om de impact die de natuurramp in Texas zou kunnen hebben. Volgens ons staat het economisch herstel van de VS echter niet op de helling. We menen dat de Amerikaanse economie zal blijven groeien en blijven dan ook in de VS beleggen. Ontdek nu de samenstelling van onze portefeuilles.

 

Al levert Texas de tweede grootste bijdrage tot het bbp van de VS, toch vertegenwoordigt het slechts 9% van het Amerikaanse bbp. En al zal de vernieling in het zog van de natuurramp ongetwijfeld op de economie van deze staat wegen, tegelijk zullen de inspanningen om de gevolgen hiervan weg te werken de economische activiteit erna opnieuw oppeppen.

Ook de bezorgdheid van de verzekeringssector valt te relativeren. Zo zijn heel wat gezinnen in Texas helaas niet verzekerd voor waterschade. Harvey zal dus wellicht een veel minder grote impact hebben dan de orkanen Katrina (2005) en Sandy (2012).

Ook de oliesector zal de gevolgen van de ramp moeten dragen. Zo moest een kwart van de raffinageactiviteiten in de VS als gevolg van Harvey worden gesloten. Dit veroorzaakte flink wat bevoorradingsproblemen niet alleen in de VS maar ook in bepaalde Latijns-Amerikaanse landen. Resultaat hiervan is een stijging van de brandstofprijzen. Maar gezien er ook minder olie kan worden geraffineerd ging de prijs van ruwe olie dan weer lichtjes lager, tot 51,50 USD voor de Brent en 46 USD voor de WTI.

Het is tevens belangrijk erop te wijzen dat Harvey een economie treft die blaakt van vertrouwen (de arbeidsmarkt doet het goed, het consumentenvertrouwen bereikte zijn hoogste punt in 16 jaar... ), met een vastgoedmarkt waar de prijzen alsmaar hoger gaan (de index Case-Shiller die de evolutie van de 20 grootste steden opvolgt, kende op jaarbasis een stijging van 5,7%).

Deel dit artikel