Analyse
De laatste beursweken 10 maanden geleden - vrijdag 18 augustus 2017
De woordenwisseling tussen de VS en Noord-Korea en de vrees voor een nucleair conflict tussen de 2 machten maakten beleggers ongerust.
De laatste beursweken

De laatste beursweken

Sinds begin augustus viel de S&P 500 met 1,6% terug. De Stoxx Europe 50 zakte met 1,5% en de Bel 20 met 0,9%. De Nasdaq boerde dan weer met 2% achteruit.

Naast het conflict met Korea werd de VS ook opgeschud door de opvallende uitspraken van Trump in de pers en op Twitter. Volgens de president is Amazon verantwoordelijk voor de aftakeling van talrijke steden en gemeenschappen en tevens voor de moeilijkheden waarmee de kleinhandel kampt. Hierdoor heeft Trump echter een gevaarlijk precedent geschept. Het aandeel van Amazon dook 2,7% lager en de hele technologiesector kreeg het hard te verduren, waardoor de Nasdaq achteruit boerde.

Lees ook onze recente analyses rond Spirit Aerosystems, Pfizer en Teva (waarvan ons advies veranderd is! Niet meer kopen maar houden).

Europa was iets minder betrokken bij de internationale evenementen. De Stoxx Europe 50 boerde achteruit, maar de beurs van Frankfurt kon wel winst boeken (+0,7%), net als de beurs van Milaan trouwens (+1,4%). De beurs van Parijs bleef dan weer stabiel. Dit is tevens te danken aan de goede prestaties van de Europese economieën. In het zog hiervan werd het bbp van de eurozone voor het 2e kwartaal trouwens opwaarts herzien.

Lees ook onze recente analyses over Adidas en PostNL.

In België kon de beurs de schade sinds begin augustus binnen de perken houden. Afgelopen week zette de Bel 20 een puike prestatie neer. Maar het optimisme ging eind deze week echter weer bergaf als gevolg van de aanslagen in Spanje. Vrijdag klokte de Bel 20 niettemin af op een winst van 1% ten opzichte van een week voorheen. De Brusselse beursindex werd vooral getrokken door de energiegroep Engie (kopen) dat kon meerijden op de beter dan verhoopte resultaten van haar Duitse sectorgenoot RWE en een koopadvies van een beurshuis. Biotechbedrijf Galapagos (verkopen) zette deze week zijn opwaartse rit verder dankzij de veelbelovende onderzoeksresultaten voor een nieuw longmedicijn die het vorige week bekendmaakte. De zinkverwerker Nyrstar (houden) profiteerde dan weer van de opverende zinkprijzen die hun hoogste peil sinds 10 jaar bereikten. De vastgoedvennootschap Aedifica (verkopen) sloot een overeenkomst voor de bouw van 17 rusthuizen in Duitsland, goed voor een investering van 200 miljoen euro en meteen de grootste deal uit haar geschiedenis.

Lees ook onze recente analyses rond bpost, Resilux, Ageas, Euronav, KBC, Sipef (dat deze week fors hoger ging dankzij een beter dan verwacht resultaat) en de GVV Wereldhave Belgium (waarvoor we ons advies wijzigden: niet meer kopen maar houden).

In het VK verloor het Britse pond verder pluimen (-1,6% ten opzichte van de euro sinds begin augustus). Reden hiervoor zijn de voorstellen van Londen in het kader van de brexit, die de Europese Unie maar koeltjes onthaalden.

Japan, dat erg dichtbij het Koreaanse schiereiland ligt en in het vizier zit van Pyongyang, is één van de meest betrokken landen bij de Koreaanse crisis. Ondanks erg puike groeicijfers kelderde de Nikkei sinds begin augustus met 2,3%.

OP DE AGENDA

Maandag 21 augustus: resultaat van Roularta
Woensdag 23 augustus: resultaat van Agfa-Gevaert, Picanol, Qrf en Tessenderlo
Donderdag 24 augustus: resultaat van Deceuninck, IBA, Kinepolis, Leasinvest Real Estate en Xior Student Housing
Vrijdag 25 augustus: resultaat van Sioen

Deel dit artikel