Analyse
De inflatie in India daalt en de centrale bank profiteert daarvan om haar rentevoeten te verlagen 1 jaar geleden - vrijdag 4 augustus 2017
In juni klokte het inflatiepeil in India af op amper 1,54%, een historisch laag niveau!

Doorgaans leiden diverse belemmeringen tussen deelstaten, bureaucratische rompslomp en andere problemen op de binnenlandse markt tot een hoger algemeen prijzenniveau voor de consumenten in India. Momenteel is dat dus niet zo. Maar hoe dan ook is de beurs van Bombay minder interessant dan andere groeilandbeurzen waaraan we wel een deel van onze portefeuilles besteden (Indonesië, China). India zouden we nog altijd links laten liggen.

Het lage inflatiepeil is te verklaren door de stabiliteit van de olieprijzen, de overvloedige neerslag tijdens het moessonseizoen die gunstig was voor de landbouw en waardoor de voedingsprijzen niet buitensporig stegen, en ook door de dure roepie, waardoor ingevoerde producten goedkoper worden.

De Reserve Bank of India grijpt het lage inflatiepeil dan ook aan om haar leidende rentevoeten nogmaals terug te schroeven (al zevende keer sinds 2015), tot nog slechts 6%. 

Gezien de gunstige conjunctuur en de lagere rentevoeten zal India dit jaar wellicht een van de meest dynamische groeilandeconomieën zijn. Maar de uitvoering van de hervormingen van Modi laat op zich wachten en er verandert (te) weinig. De sterk overgewaardeerde roepie maakt beleggen in Indiase activa ook minder aantrekkelijk (kans is groot dat de munt in waarde daalt). 

 

Deel dit artikel