Analyse
Bank of England laat rente ongewijzigd 1 jaar geleden - vrijdag 4 augustus 2017
De argumenten daarvoor zijn een lagere inflatie en een ontgoochelende economische groei.

De Britse centrale bank herhaalde ook haar bezorgdheid omtrent de brexit. Wij handhaven in onze portefeuilles echter het advies om in Britse aandelen te beleggen via het fonds Threadneedle UK Equity Income Fund GBP.

De inflatie in het VK bedroeg in juni slechts 2,6% (t.o.v.2,9% in mei) en de economische groei bleef gedurende het eerste halfjaar de hele tijd zwak. Reden genoeg voor de Bank of England om haar leidend rentetarief te handhaven op0,25%, het niveau waarnaar de rente terugviel net na het brexitreferendum, met als bedoeling de Britse economie te stabiliseren.

Op haar recente persconferentie herhaalde de centrale bank nogmaals dat volgens haar de Britse economie beter gediend zou zijn indien het VK lid zou blijven van de Europese Unie. De Bank of England wees erop dat de onzekere relaties tussen het VK en de EU wegen op de inkomsten van de gezinnen (lonen onder druk, zwakke pond voedt stijging prijzenpeil), op investeringsbeslissingen, en op de economie als geheel. De gouverneur van de centrale bank zei dat de rentevoeten mogelijk sneller zullen stijgen dan verwacht indien de economische activiteit opveert, maar hij benadrukte ook dat zijn monetair beleid gebaseerd is op het scenario van een zachte brexit. Indien er toch een harde boedelscheiding tussen het VK en de EU zou komen (iets waar sommigen op aansturen), dan zal de Britse economie nog harder afgestraft worden.

Dit gezegd zijnde blijft de beurs van Londen naar kapitalisatie gemeten de grootste van Europa en er noteren heel wat multinationals, die maar in beperkte mate blootgesteld zijn aan de Britse binnenlandse markt. Profiteer dus van het zwakke pond om te beleggen in Britse aandelen. Geef daarbij de voorkeur aan aandelen uit de FTSE100 (grootste kapitalisaties).

 

Deel dit artikel