Analyse
De voorbije beursweek 10 maanden geleden - vrijdag 7 juli 2017
De grootste beurzen sloten de week af op een vrijwel stabiel niveau t.o.v. een week voorheen.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag sloten de Stoxx Europe 50 en de S&P 500 de week af met een verlies van 0,5%. De Bel 20 ging op weekbasis 0,8% hoger. 

Momenteel worden er nog altijd maar weinig macrocijfers bekendgemaakt. Wel zullen binnenkort de werkgelegenheidscijfers over de maand juni in de VS worden aangekondigd.

In Europa bereidt de ECB zich voor op de erg geleidelijke afbouw van haar soepele monetaire politiek. De centrale bank maakt zich zorgen om de impact hiervan op de markten. De obligatiemarkten hebben dus een moeizame week achter de rug. Zo klom de Duitse rente op 10 jaar tot iets meer dan 0,5%. Momenteel is de verhoging van de rente op korte termijn in Europa nog altijd verre toekomstmuziek. Niettemin wogen de speculaties over het tijdstip waarop de monetaire verstrakking effectief zal starten, lichtjes op de valutamarkten. De aandelen uit de consumptiegoederensector verloren 0,7%.
De stijging van de langetermijnrente daarentegen speelde in het voordeel van de bank- en verzekeringssector die respectievelijk met 2,7% en 2% klommen.

 

– Atenor (kopen) lanceert een eerste kantoorproject in Frankrijk, meer bepaald in de Parijse regio. De vastgoedontwikkelaar wordt daardoor actief in een vijfde land (naast België, Luxemburg, Hongarije en Roemenië).
– Carrefour (houden) kon puike verkoopcijfers (omzet +6,1%) over het 2e kwartaal voorleggen. Op de Franse thuismarkt (+0,8%) presteerden de gemakswinkels erg goed, terwijl ook de hypermarkten eindelijk terug groei konden optekenen. In de rest van Europa was België het zwakke broertje (+2,2%) en Spanje de grote uitblinker (+9,4%). Maar vooral in de rest van de wereld (Azië en Latijns-Amerika: +13,6%) deed de Franse supermarktgigant het prima.
– Cofinimmo (houden) zet zijn expansie in de zorgsector verder met de verwerving van drie eerstelijnszorgcentra in Nederland (in Baarn, Eemnes en Tiel). Daarnaast herontwikkelt het ook een woonzorgcentrum in het Belgische Rijmenam.
– Rond EDP (kopen) doen er geruchten de ronde. Zo zou de groep willen fuseren met Gas Natural. EDP ontkent echter dat er onderhandelingen aan de gang zouden zijn. Ondanks dat de samensmelting van beide bedrijven een logische operatie zou zijn (EDP verkocht een aantal activa in de gassector), lijkt dit ons weinig waarschijnlijk o.m. om politieke en reglementaire redenen.
– Gimv (kopen) investeerde in het Nederlandse Snack Connection, een leverancier van noten, en in het Belgische Arseus Medical, een distributeur van medische apparatuur en verbruiksgoederen. Het verkocht ook zijn belang in RES Software. Deze investering leverde over de volledige looptijd van 7 jaar een rendement op in lijn met het langetermijngemiddelde van Gimv.
– Nadat IBA (verkopen) al eens in mei een winstwaarschuwing uitstuurde, moest de specialist in cyclotrons, opnieuw zijn verwachtingen voor dit jaar flink naar beneden bijstellen. De helft van de levering van de 26 verkochte systemen voor protontherapie zou een vertraging van enkele maanden tot een jaar oplopen (in mei schatte de groep dat slechts 6 projecten vertraging zouden oplopen!). Reden hiervoor is dat de bouw van de gebouwen en zalen waar de installaties bij de klanten komen te staan, trager verloopt dan verwacht, vooral in de opkomende landen. Voorts werpen ook de inspanningen om de productiekosten te verlagen minder snel vruchten af dan voorzien. IBA mikt nu voor 2017 nog slechts op een omzetgroei van 5 tot 10% (t.o.v. 15-20% in mei) en op een bedrijfsmarge tussen 0 en 5% (t.o.v. 10-12% in mei). Op middellange termijn rekent het echter nog altijd op een bedrijfsmarge van 13 à 15%. We verlagen nogmaals onze winstramingen.
– Intervest Offices & Warehouses (houden), een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap die investeert in kantoren en logistiek vastgoed, gaat de volgende 5 jaar samen met milieugroep Machiels een deel van de voormalige Ford-site in Genk herontwikkelen.
– Nyrstar (houden) voltooide de verkoop van de mijn Coricancha in Peru. Voorts dekt de zinksmelter zich voor het eerste halfjaar van 2018 voor een deel van de productie in tegen wisselkoersrisico’s en een daling van de zinkprijs.
– Reckitt Benckiser (verkopen) verlaagt zijn omzetgroeivooruitzichten voor het huidige jaar (van +3% tot +2%). De productie en de distributie van de producten zouden namelijk verstoord zijn als gevolg van de cyberaanval, die tal van bedrijven trof in juni.
– Renault (houden) sloot een akkoord in China voor de productie van bedrijfswagens met een lokale partner. De markt is voor de groep geen onbekend terrein (in 2016 sloot ze er een akkoord voor een eerste fabriek).
– Retail Estates (houden) koopt 5 retailparken in Nederland (in Apeldoorn, Middelburg, Veenendaal, Roosendaal en Alphen aan den Rijn). Daarmee zet het een eerste en volgens ons ook een gewaagde stap richting onze noorderburen. In Nederland zag men namelijk al flink wat winkelketens failliet gaan.
–  De Spaanse bank Santander (houden) voert om de overname van Banco Popular te financieren een kapitaalverhoging door. Bestaande aandeelhouders kunnen tot 20 juli voor elke 10 aandelen die ze aanhouden tegen een prijs van 4,85 EUR, 1 nieuw aandeel Santander kopen. Ondanks de geboden korting raden we niet aan uw positie in Santander uit te breiden. Lopen de kosten niet te hoog op, verkoop uw voorkeurrechten (noteren tegen ongeveer 0,10 EUR per stuk) dan op de beurs.
– Sainsbury (niet meer houden maar wel verkopen) deed het met een omzetstijging van 2,7% (op vergelijkbare basis) over het 1e kwartaal van het boekjaar 2017-18 beter dan verwacht. De bestaande winkels verkochten (zonder benzineverkopen) 2,3% meer en de kledingverkopen gingen 7,2% hoger. Het kostenbesparingsplan verloopt volgens schema.
Maar daar Sainsbury enkel in het VK actief is, is het fors blootgesteld aan de brexit en de gevolgen ervan, wat ons zorgen baart.
– Tesla (verkopen) zal deze week de productie opstarten van het belangrijke "Model 3", dat goedkoper is dan de voorbije modellen van de groep en bestemd is voor het grote publiek. En terwijl Tesla er gewoonlijk niet in slaagt om zijn planning te respecteren, zit de lancering van het Model 3 wel op schema! Wel zullen er in september minder volumes worden geproduceerd dan oorspronkelijk aangekondigd. De doelstellingen voor december daarentegen worden wel gehandhaafd. De groep wil tegen 2018 zo'n 500.000 auto's produceren en tegen 2020 zo'n 1 miljoen. Een volgens ons aanzienlijke uitdaging waarop we u aanraden niet in te zetten. Ook blijven we twijfelen of Tesla in staat is om in de toekomst regelmatig winst te boeken. Het aandeel is te riskant en de koers ligt te hoog.
– TINC (kopen) heeft een belang genomen van 23% in de A11-autosnelweg tussen Knokke en Zeebrugge. De Belgische infrastructuurinvesteerder heeft nu 15 participaties in portefeuille in België, Nederland en Ierland.
– Total (houden) neemt de leiding van een consortium voor de ontginning van een groot gasveld in Iran. In een eerste fase zal de groep er ongeveer 1 miljard dollar investeren en dit over een periode van een aantal jaar. Wel zal er niet voor 2020/2021 kunnen worden geproduceerd. De aankondiging past in het kader van het groeiplan van Total, dat hoopt in de toekomst nog andere contracten te kunnen sluiten (olie, petrochemie...). Er is in Iran namelijk een grote vraag naar energie.
– Van de Velde (houden) slaagde er in de 1e jaarhelft toch in om een kleine omzetgroei te boeken (+1,4% of +1,2% op vergelijkbare basis). Desondanks verhoogt de lingeriegroep haar vooruitzichten niet en mikt ze voor heel 2017 op hooguit een stabiele omzet t.o.v. 2016.
– Vastned Retail Belgium (kopen) verwierf 3 naast elkaar gelegen eersteklas winkelpanden in Antwerpen. Dit past volledig in de strategie van de openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap om haar portefeuille aan binnenstedelijk winkelvastgoed van hoge kwaliteit verder uit te breiden. De overname zal onmiddellijk tot de winst bijdragen.
– VGP (verkopen) verkoopt een logistiek park in Estland. De transactie wordt naar verwachting in het 3e kwartaal afgerond. De opbrengst zal de vastgoedontwikkelaar. gebruiken voor de uitbreiding in zijn kernmarkten (Duitsland, Centraal-Europa en Spanje)
– WDP (verkopen), een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap die zich toelegt op logistieke panden, verwerft in Zonhoven de industriële site van Rettig ICC, dat de site voor minimaal voor 10 jaar zal huren (sale and leaseback-operatie). De financiering van de operatie zal gebeuren door uitgifte van nieuwe aandelen.

 

OP DE AGENDA

– Maandag 10 juli: dividenduitkering van Merck (0,47 USD bruto), Roche ontmoet zijn beleggers
– Woensdag 12 juli: algemene vergadering van de aandeelhouders van BT, laatste dag van het overnamebod op Zetes en schrapping van de notering van het aandeel na de beurssluitign, vergadering van de centrale bank van Canada
– Donderdag 13 juli: dividenduitkering van Mondelez (0,19 USD bruto); Chinese handelsbalans
Vrijdag 14 juli: inflatie in de VS

Deel dit artikel