Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 14 juli 2017
Na een paar weken van onzekerheid rond de rentestijging stelde de Fed de markten gerust. Vooral de technologiesector deed het deze week goed.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag sloot de S&P 500 de week af met een winst van 0,7%. De Stoxx Europe 50 klom op weekbasis met 1,5% terwijl de Bel 20 met 1,6% steeg.

De Fed bevestigde dat ze niet gehaast is om de rente op korte termijn op te trekken en dat wanneer ze dit zou doen, ze telkens lichte verhogingen zou doorvoeren.
Beleggers wachten nu de bekendmaking van Europese en Amerikaanse bedrijfsresultaten af. Zo zullen ze kunnen nagaan of de geboekte winst en de eerder aangekondigde vooruitzichten de koersstijgingen van de afgelopen maanden rechtvaardigen.

De technologieaandelen sloten de week af met winst (+1,8% voor de Nasdaq, +2,8% voor de wereldindex). Het halfgeleidersegment klom op weekbasis met 3,5% (+4,4% sinds begin juli, +46,5% op 12 maanden). De techologiesector wordt geboost door de vraag op het vlak van de opslag van gegevens, kunstmatige intelligentie... alsook de verwachtingen m.b.t. de zelfrijdende auto. Gezien de aanzienlijke investeringen en de nodige technologische ervaring om zich in de sector te doen gelden, zijn de giganten afgeschermd van de concurrentie. Ook kunnen ze zo makkelijker hun eigen prijzen opleggen.

– Aedifica (verkopen) breidde zijn Nederlandse portefeuille nog maar eens uit met de verwerving van een nog te bouwen zorgresidentie in Ede. Sinds de kapitaalverhoging in maart 2017 realiseerde de GVV maar liefst 14 investeringen in het segment van huisvesting voor senioren.
– AstraZeneca (verkopen) leed onder bepaalde geruchten. Naar het schijnt zou de algemeen directeur de groep willen verlaten om Teva (kopen) te vervoegen, de specialist in generieken die al sinds februari dit jaar zonder directeur zit. Overigens verwacht AstraZeneca in de loop van de volgende maanden de klinische resultaten van een belangrijke behandeling voor longkanker.
 Care Property Invest (houden) rondde zijn eerste investering af in het Waalse landsgedeelte (woonzorgcentrum met assistentiewoningen in Libramont).
– De Duitse distributiegroep Metro werd zoals verwacht op 13 juli opgesplitst. Wie het aandeel Metro niet voorheen verkocht, heeft nu voor elk oud Metro-aandeel een aandeel Ceconomy (ISIN-code: DE0007257503; 9,65 EUR; verkopen) en een (afgesplitst) aandeel Metro Wholesale & Food Specialist (ISIN-code: DE000BFB0019; 18,17 EUR; verkopen). Het eerste aandeel omvat nu de consumentenelektronicatak (Media Markt en Saturn), het tweede de voedingsdistributie en foodservice-activiteiten.
– Ontex (houden) opende zijn eerste fabriek in Ethiopië. De nieuwe vestiging zal instaan voor de bevoorrading van het bekende luiermerk Canbebe op de lokale markt en past in de expansiestrategie van de luierfabrikant op de groeimarkten.
– Pearson (houden) zal de helft van zijn belang in de Britse uitgever Penguin Random House verkopen. Het prijskaartje van de operatie ligt aan de onderkant van de verwachtingen. De groep wil zo haar schuld afbouwen. Maar de onzekerheid rond de groeivooruitzichten en het dividend houden aan.
– PostNL (kopen) is lichtjes geklommen nadat de Nederlandse minister van Economie verklaarde dat de postmarkt nood heeft aan hervormingen rekening houdend met het succes van elektronische post. Tegen het huidig niveau is het aandeel volgens ons echter overdreven afgestraft.
– Royal Dutch Shell (houden) verkoopt verder activa (deze keer in Ierland) om zijn schuld af te bouwen. Op de 30 miljard dollar aan activa die de groep tussen 2016 en 2018 van de hand wil doen, werden er al 20 miljard aangekondigd of afgestoten. Dit is het bewijs dat de schuldafbouw een prioriteit is. De teruggedrongen investeringen en de kostenbeheersing blijven tevens gehandhaafd. Deze maatregelen zijn essentieel gezien de huidige lage olieprijs, die de stijging van de winstgevendheid afremt.
– WDP (verkopen) gaat samen met een lokale partner in een joint venture een ultramodern nieuwbouwmagazijn ontwikkelen voor het Amerikaanse cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Antwerpse Kempen (Westerlo). De oplevering is voorzien in de loop van het eerste kwartaal van 2018 en het wordt voor een vaste termijn van 15 jaar verhuurd.

OP DE AGENDA

– Maandag 17 juli: resultaat van BlackRock; inflatie in de eurozone
– Dinsdag 18 juli: resultaat van Bank of America, IBM, Ericsson, Novartis; beleggersvertrouwen in Duitsland, inflatie in het VK
– Woensdag 19 juli: resultaat van Barco, Befimmo
– Donderdag 20 juli: resultaat van Unilever, Intervest Offices & Warehouses, Wereldhave Belgium; tussentijdse verklaring van Gimv; vergadering van de Europese Centrale Bank (beslissing rond de leidende rente)
– Vrijdag 21 juli: resultaat van Vodafone, General Electric

 

Deel dit artikel