Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 28 juli 2017
Beleggers waren vrij opgetogen over de bekendgemaakte kwartaalresultaten. De belangrijkste beurzen sloten de week af met winst.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Donderdagavond klokte de Stoxx Europe 50 af op een winst van 0,2% terwijl de S&P 500 en de Bel 20 respectievelijk klommen met 0,1% en 2,6% (van vrijdagavond 21/07 tot donderdagavond 27/07).

In België ging de Bel 20 hoger dankzij AB InBev dat er mooi op vooruitging na de bekendmaking van zijn kwartaalresultaat en dankzij een aantal zwaargewichten van de index, die het gros van hun omzet boeken in België en vanaf 2018 een belastingvermindering zullen genieten, zoals de regering in haar zomerakkoord beloofde. bpost klom met 7,5%, Colruyt met 3,2%, Orange Belgium met 2%, Telenet met 3,9%. Deze week werden flink wat kwartaalresultaten bekendgemaakt, waarvan sommige (AB InBev, UCB, Orange Belgium, Elia) en andere negatief waren (Bekaert, Ontex, Proximus).

Op internationaal niveau konden de conjunctuurgevoelige aandelen deze week fraaie prestaties neerzetten.
+2,3% voor de Europese banken;
+3,1% voor de grondstoffensector, met een klim van 4,3% voor Rio Tinto en van 13% voor Anglo American;
+1,1% voor de staalsector met een stijging van 3,6% voor ArcelorMittal.
De farmasector daarentegen boerde met 1,8% achteruit, afgestraft door AstraZeneca, dat met 16,1% kelderde (zie hieronder). Overigens verloor de Europese autosector 1,2 % door een nieuw schandaal in Duitsland.

In de VS handhaaft de Fed haar rentevoeten. Volgende grote aandelen hebben een vruchtbare week achter de rug: Boeing (+13,6%), Verizon (+8,1%, houden), Facebook (+3,7%, verkopen) en AT&T (+7,9%, houden).

Aandelen
Lees alvast onze recentste artikels over de volgende aandelen:
AB InBev (goede resultaten), Orange Belgium (goede resultaten), Ontex (matige resultaten), alsook Abbott, Alphabet, AT&T, Barco, Befimmo, Coca-Cola, GTT, Randstad, Reckitt Benckiser en Texas Instruments.

– Ageas (houden) verkoopt zijn aandeel in de joint venture Cargeas en stapt zo uit de mature Italiaanse markt van schadeverzekeringen. De deal moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en zou tegen eind 2017 rond moeten zijn. Ageas mikt op een meerwaarde van ±0,35 EUR per aandeel. De operatie ligt in lijn met de strategie: Ageas wil focussen op landen waar het een sterke positie (belangrijk marktaandeel) en goede vooruitzichten heeft. Er zijn geruchten dat het zich ook uit de Indiase markt zou kunnen terugtrekken.
– Astrazeneca (verkopen) leed onder het ontgoochelend resultaat van immunotherapiebehandelingen van longkanker en teleurstellende kwartaalverkopen (-8% zonder wisselkoerseffecten, onder de druk van generieken). Maar de groep bevestigt haar vooruitzichten en wij handhaven onze ramingen.
– Bekaert (houden) zette een ontgoochelend halfjaarresultaat neer (onder de verwachtingen in China en Latijns-Amerika). De integratie van Bridon had een negatieve impact en de financiële lasten en de belastingen wogen meer dan voorzien. De groep behoudt haar bedrijfsmargedoelstelling op de lange termijn op 10%. We waren al voorzichtiger en handhaven onze ramingen2017.
– CA Technologies (houden) viel fors terug na de aankondiging dat het toenaderingsproject met BMC Software in het water zou kunnen vallen. De groep is echter in staat om zich te ontwikkelen en haar te groei te boosten.
– Elia (houden) boekte een sterk halfjaarresultaat dat vooral te danken was aan België (54% van de winst). De investeringen en de verhoging van de rente (bepalend voor tarieven opgelegd door de Belgische regulator) boostten het resultaat. De koers van het aandeel schommelt erg weinig. Het dividendrendement voor 2017 zou op amper 2,4% netto moeten uitkomen.
– Nasdaq (houden) zette een goed kwartaalresultaat neer, blijft flink groeien, trekt haar doelstellingen m.b.t. de synergieën uit recente overnames op en zal haar strategie voor doelgerichte overnames op dynamische markten verderzetten. Al bereikte de koers een hoogtepunt, we raden u aan niet te verkopen.
– Proximus (houden) kon de dynamische trend van het 1e kwartaal niet doortrekken in het 2e kwartaal. De omzet zakte met 3% en het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen stagneert op vergelijkbare basis (t.o.v. +7,5% in 1e kwartaal). We verlagen onze ramingen.
– Telefónica (kopen) zag in het 2e kwartaal de bedrijfswinst klimmen met 5,5% en de winst per aandeel met 22% op vergelijkbare basis. De groep trekt haar vooruitzichten 2017 op. Het herstel zet zich verder op de Latijns-Amerikaanse markt, met o.a. een positieve impact op het Braziliaanse filiaal Telefônica Brasil (kopen), waarvan de bedrijfswinst met 23% klom, wat de zwakke prestaties in Spanje compenseert.
– Total (houden) boekte een iets beter kwartaalresultaat (goede cash-flow, terugvallende schuld) en bevestigt zijn strategie: de productie opdrijven en de kostenbesparingen verderzetten om op te boksen tegen de lage olieprijs. Maar gezien de stijging van de euro tegenover de dollar verlagen we onze ramingen.
– UCB (verkopen) trekt zijn vooruitzichten 2017 op. Wij verhogen onze ramingen. Voor de lange termijn zijn we niet enthousiaster gezien o.a. de matige klinische resultaten van Evenity (behandeling tegen osteoporose).
– Verizon (houden), dat sinds begin 2017 achterop hinkt, veerde op na de aankondiging van het kwartaalresultaat, dat werd geboost door een belangrijke stijging van het aantal abonnees. Dankzij het onbeperkte aanbod (in februari gelanceerd) kon Verizon de concurrentie tackelen.

 

Deel dit artikel