Analyse
In het Verenigd Koninkrijk hinken de lonen achterop 1 jaar geleden - donderdag 13 juli 2017
Ze stijgen niet, en dit ondanks de goede situatie op de arbeidsmarkt.

Dit zal gevolgen hebben voor de economie die maar traag uit het dal dreigt te kruipen.
Betekent dit dat u uw Britse aandelen van de hand moet doen? Neen. Want gezien de slabakkende economie op het pond weegt, zijn Britse activa nu goedkoper. En daar de aandelen van de FTSE100 meer dan 70% van hun omzet buiten het VK boeken, zijn ze maar weinig blootgesteld aan de problemen waarmee deze markt kampt. De beurs van Londen blijft dus deel uitmaken van al onze gediversifieerde portefeuilles.

 

Onder normale omstandigheden, dit is wanneer de werkloosheid het laagst is en de werkgelegenheid toeneemt, gaan de lonen hoger. Dit is echter niet het geval in het VK. Terwijl de werkloosheid er zijn laagste punt in 42 jaar tijd heeft bereikt (bedroeg 4,5% over maart, april en mei) en de werkgelegenheid op een recordniveau ligt (74,9%), klommen de lonen met slechts 2,0% zonder bonussen of met 1,8% met bonussen. Deze stijging ligt lager dan de inflatie (2,9%). Reden hiervoor is het gebrek aan arbeidsproductiviteit.

Gezien zijn koopkracht onder druk staat en de banken strengere regels moeten naleven m.b.t. kredietverstrekking, heeft de Britse consument (wiens spaarquota erg laag ligt) het dus moeilijk om zijn levensstandaard te handhaven.

Dit is echter ook slecht nieuws voor de economie in haar geheel. De buitenlandse handel laat immers te wensen over en er wordt onvoldoende geïnvesteerd en al jaren wordt dit door de binnenlandse vraag gecompenseerd.

Overigens aarzelen bedrijven als gevolg van de onzekerheid rond de brexit om te investeren. En gezien het handelstekort in mei nog verder is toegenomen, zien we niet goed in hoe de Britse economie op korte termijn opnieuw kan aansterken.

Deel dit artikel